ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Νέα γκάφα λίγο μετά τον εκνευρισμό για τις φήμες για τη μνήμη του

Τζο Μπάιντεν: Νέα γκάφα λίγο μετά τον εκνευρισμό για τις φήμες για τη μνήμη του

Ο Τζο Μπάιντεν υπέπεσε σε μία ακόμη γκάφα λίγο μετά το έκτακτο διάγγελμα όπου εκνευρίστηκε για τους ισχυρισμούς ότι έχει προβλήματα μνήμης

Λίγες ώρες μετά τον εκνευρισμό του για τα προβλήματα μνήμης που του προσάπτουν ο Τζο Μπάιντεν υπέπεσε σε ακομη μία γκάφα, εντείνοντας την ανησυχία που ήδη υπάρχει για το αν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του.

Μπορεί ο ίδιος να επιμένει ότι δεν έχει προβλήματα μνήμης, ότι είναι μια χαρά, ωστόσο σε ερώτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ξαφνικά, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, έγινε πρόεδρος του Μεξικού!

«Νομίζω, όπως θα ξέρετε, ότι αρχικά ο πρόεδρος του Μεξικού Ελ Σίσι δεν ήθελε να ανοίξει την πύλη [στα σύνορα Αιγύπτου – Λωρίδας της Γάζας στη Ράφα] για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Του μίλησα. Τον έπεισα να ανοίξει την πύλη», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόκειται για άλλη μία γκάφα που έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των λαθών του Τζο Μπάιντεν ο οποίος μόνο την τελευταία εβδομάδα έχει μπερδέψει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν με τον Φρανσουά Μιτεράν και την Άνγκελα Μέρκελ με τον Χέλμουτ Κολ.

Η ηλικία του Μπάιντεν αποτελεί μία από τις πιο βσικές πηγές προβληματισμού των ψηφοφόρων στο πλαίσιο ενδεχόμενης νέας θητείας στον Λευκό Οίκο, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι 82 ετών. Και αν υπολογίσουμε ότι οι θητείες είναι τετραετείς και οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2028, τότε ο Μπάιντεν θα είναι 86 ετών!

«Ξέρω τι κάνω, πού να πάρει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως, το βράδυ της Πέμπτης - ξημερώματα Παρασκευής στην Ελλάδα προχώρησε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου τόνισε πως τα σχόλια ειδικού εισαγγελέα για τη μνήμη του είναι λαθεμένα, ενώ αρνήθηκε πως διατήρησε εσκεμμένα διαβαθμισμένα έγγραφα στην κατοχή του.

Εμφανώς οργισμένος, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πως δεν έχει προβλήματα μνήμης, αφού δημοσιοποιήθηκε πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που συμπεριλαμβάνει πολιτικά εκρηκτικά σχόλια, τον παρουσιάζει ως ηλικιωμένο κύριο «με καλές προθέσεις» που όμως «έχει κακή μνήμη».

«Έχω καλές προθέσεις, είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω, που να πάρει. Δεν έχω προβλήματα μνήμης», αντέταξε ο 82χρονος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στάθηκε ιδίως στο ότι ο ειδικός εισαγγελέας Χουρ ανέφερε στο πόρισμα πως δεν θυμόταν πότε πέθανε ο γιος του Μπο. «Πώς τολμάει, διάβολε;» είπε.