ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Ηλικιωμένος με κακή μνήμη, κρατούσε σκόπιμα απόρρητα έγγραφα» – Δεν θα ασκηθεί δίωξη

Μπάιντεν: «Ηλικιωμένος με κακή μνήμη, κρατούσε σκόπιμα απόρρητα έγγραφα» – Δεν θα ασκηθεί δίωξη

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι και στο πρώην ιδιωτικό γραφείο του.

Ο Τζο Μπάιντεν «διατήρησε και αποκάλυψε σκόπιμα» απόρρητα έγγραφα αφού υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα (08/02) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, ανέφερε ότι ο Μπάιντεν ως ιδιώτης μετά την αντιπροεδρία του, διατηρούσε και αποκάλυψε απόρρητο υλικό, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού και της εξωτερικής πολιτικής στο Αφγανιστάν.

Ακόμη, υπήρχαν σημειωματάρια που περιείχαν τις σκέψεις του για θέματα εθνικής ασφάλειας και «ευαίσθητες πηγές και μεθόδους πληροφοριών», αναφέρει η έκθεση.

Προσθέτει ακόμη ότι «η δίωξη του κ. Μπάιντεν είναι αδικαιολόγητη με βάση την εξέταση των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών παραγόντων». Η έκθεση του κ. Χουρ αναφέρει ότι θα ήταν δύσκολο να καταδικαστεί ο Μπάιντεν, επειδή «στη δίκη, ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαζόταν σε μια κριτική επιτροπή, όπως έκανε κατά τη συνέντευξή μας μαζί του, ως ένας συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη».

Η έρευνα άρχισε εδώ και πάνω από έναν χρόνο, από όταν βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στο σπίτι και στο πρώην ιδιωτικό γραφείο του Μπάιντεν.

Η ασθενής μνήμη του Τζο Μπάιντεν – Δεν θυμόταν ούτε πότε «έφυγε» ο γιος του από τη ζωή

Κατά τη συνέντευξη με τον ειδικό εισαγγελέα, ο Μπάιντεν δεν θυμόταν πότε ήταν αντιπρόεδρος και πότε έληξε η θητεία του υπό τον Μπαράκ Ομπάμα. Σε ένα σημείο της συνομιλίας είπε: «Αν αυτό ήταν το 2013. Πότε όμως έπαψα να είμαι αντιπρόεδρος;». Την επόμενη ημέρα ρωτούσε: «Το 2009, ήμουν ακόμη αντιπρόεδρος;» Για την ιστορία, ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος από το 2009 ως τις αρχές του 2017.

Ακόμη, ο Μπάιντεν δεν μοιάζει να θυμόταν ούτε ποια χρονιά πέθανε ο γιος του, Μπο, ήτοι το 2015. Τέλος, επισημάνθηκε στην έκθεση ότι «η μνήμη του Μπάιντεν ήταν θολή όταν περιέγραφε μία διαμάχη που αφορούσε το Αφγανιστάν και είχε μεγάλη σημασία για εκείνον».

Ο Λευκός Οίκος, που είχε λάβει γνώση του περιεχομένου της έκθεσης πριν δοθεί στη δημοσιότητα, προέβη σε σφοδρή αντίδραση, υπογραμμίζοντας πως οι τοποθετήσεις σχετικά με τη μνήμη του Αμερικανού Προέδρου δεν έχουν θέση σε έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σχετικές ειδήσεις