ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - Φήμες για τρακτέρ μέσα στη Μαδρίτη

Ισπανία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - Φήμες για τρακτέρ μέσα στη Μαδρίτη
AP

Οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται για τα προβλήματα του κλάδου και εντείνουν τον αγώνα τους 

Στους δρόμους για τέταρτη ημέρα είναι οι αγρότες στην Ισπανία, σε πολλές περιοχές της χώρας, προκαλώντας διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων σε επαρχιακές ή εθνικές οδικές αρτηρίες.

Σε δεκάδες δρόμους καταγράφονται καθυστερήσεις λόγω των τρακτέρ στις περιοχές Castilla-La Mancha, στην Aragón, στη Navarra, στην Ανδαλουσία, στην Extremadura και στην Castilla y León.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών των κινητοποιήσεων οι αρχές συνέλαβαν 20 άτομα, ενώ σε σχεδόν 2.000 διαδηλωτές έγιναν καταγγελίες για παράβαση του νόμου περί διαδηλώσεων, καθώς συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες που δεν είχαν την έγκριση των αρχών.

Ομάδα αγροτών στη Βαλένθια επέδωσε ψήφισμα στην τοπική αρχή, ενώ στο Μπιλμπάο τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της πόλης, με τις φήμες να φουντώνουν για τρακτέρ και στη Μαδρίτη το Σάββατο, μετην πληροφορία ωστοσο να μην επιβεβαιώνεται. Επιπλέον σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα για πορεία στη Μαδρίτη κάτι που επιβάλλεται από τον νόμο.

AP

Τα τρία αγροτικά συνδικάτα πάντως διαχωρίζουν τη θέση τους από προσκλήσεις για πορείες με τρακτέρ, που γίνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Την ίδια ώρα έχουν καλέσει για σήμερα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Θαμόρα, το Μπιλμπάο και το Μπανταχόθ.

Μία διαδικτυακή πλατφόρμα, που ονομάζεται F6 καλεί συνεχώς σε διαμαρτυρίες, ενώ κινητοποιεί και μέσω whats' app σε διαμαρτυρίες που αλλάζουν συνεχώς μέρος και ώρα.

Για αύριο Σάββατο η Εθνική Πλατφόρμα για την Άμυνα του Τομέα Μεταφορών, όπως αποκαλείται, η οποία συγκεντρώνει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους οδικούς μεταφορείς και ΜΜΜ, έχει εξαγγείλει απεργία. Τον Μάρτιο του 2022, είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη εικοσαήμερη απεργία που δυσκόλεψε πολύ την αλυσίδα διανομής της χώρας.