ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σορός που εντοπίστηκε στον Τάμεση πιστεύεται ότι ανήκει στον δράστη της επίθεσης με οξύ

Βρετανία: Σορός που εντοπίστηκε στον Τάμεση πιστεύεται ότι ανήκει στον δράστη της επίθεσης με οξύ
BBC

Οι αστυνομικοί είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον 35χρονο, ο οποίος επιτέθηκε σε μία γυναίκα και δύο κορίτσια στις 31 Ιανουαρίου με οξύ στο νότιο Λονδίνο. Τελευταία φορά εθεάθη μέσω κάμερας κλειστού κυκλώματος στη Γέφυρα του Τσέλσι και πιθανολογείται ότι έπεσε στο νερό.

Μία σορός που εντοπίστηκε στον Τάμεση εξετάζεται εάν ανήκει στον δράστη της επίθεσης με οξύ, Αμπντούλ Σοκούρ Εζέντι στο νότιο Λονδίνο πριν από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την Αστυνομία του Λονδίνου.

Οι αστυνομικοί είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον 35χρονο, ο οποίος επιτέθηκε σε μία γυναίκα και δύο κορίτσια στις 31 Ιανουαρίου. Τελευταία φορά εθεάθη μέσω κάμερας κλειστού κυκλώματος στη Γέφυρα του Τσέλσι και πιθανολογείται ότι έπεσε στο νερό.

Τα ρούχα του πτώματος έχουν οδηγήσει τις αρχές στην εκτίμηση ότι πρόκειται για τον Εζέντι, ωστόσο η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί επίσημα ακόμη.

Ο διοικητής της αστυνομίας Τζον Σάβελ δήλωσε: «Με βάση τα χαρακτηριστικά ρούχα που φορούσε την ώρα της επίθεσης και τα ευρήματα στη σορό, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ανασύραμε το πτώμα του Εζέντι». «Έχουμε επικοινωνήσει με την οικογένειά του για να τους ενημερώσουμε», είπε και πρόσθεσε ότι δεν ήταν δυνατή η οπτική ταυτοποίηση και θα χρειαστούν εξετάσεις DNA και οδοντιατρικά αρχεία, κάτι που όπως επεσήμανε μπορεί να πάρει κάποιο διάστημα.

Κανόνισε να συναντηθεί με το θύμα πριν την επίθεση

Μία μονάδα αστυνομίας θαλάσσης διεξήγαγε έρευνες για την άμπωτη και ανέσυρε το πτώμα τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, ενώ όπως έγινε γνωστό η γυναίκα στην οποία είχε επιτεθεί παραμένει νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο, ωστόσο η κατάσταση της είναι σταθερή και δεν είναι πλέον σε καταστολή.

«Δεν έχουμε μιλήσει ακόμη μαζί της, ωστόσο ελπίζουμε να το κάνουμε σύντομα, μόλις γίνει αρκετά καλά».

Η αστυνομία έλαβε 500 κλήσεις για πληροφορίες για τον Εζέντι στη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού, που είχε ως αμοιβή 20.000 λίρες για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην σύλληψή του.

Σε μία δήλωση, ο διοκητής Σάβελ ευχαρίστησε όσους κάλεσαν: «Η δημόσια στήριξη στην έρευνά μας ήταν τεράστια και κάθε πληροφορία που δόθηκε εξετάστηκε».

Ο Εζέντι, από την περιοχή του Νιούκαστλ, φέρεται να πέταξε ισχυρό οξύ στην πρώην σύντροφό του, τραυματίζοντας και τα δύο μικρά παιδιά της, ηλικίας 3 και 8 ετών στις 31 Ιανουαρίου στο Κλάπαμ. Ο ύποπτος για την επίθεση στο νότιο Λονδίνο είχε καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση το 2018.

Το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε στο Νίουκαστλ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ενώ είχε διανύσει σχεδόν 300 μίλια (480 χλμ) για να φτάσει στο Τούτινγκ στο νότιο Λονδίνο τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε στο Κρόιντον στην άκρη της πρωτεύουσας στις 16:30.

Η αστυνομία αναφέρει πως υπάρχουν «πολύ ισχυρές ενδείξεις» ότι ο Εζέντι, ο οποίος πιστεύεται ότι ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο με φορτηγό από το Αφγανιστάν το 2016, είχε σχέση με την γυναίκα που τραυμάτισε και είχε κανονίσει από πριν να την συναντήσει στο Λονδίνο. Το τέλος της σχέσης τους μπορεί να ήταν το κίνητρό της επίθεσής του. Στις 7 το απόγευμα το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε στο Στρέταμ στο νότιο Λονδίνο, ενώ περίπου 25 λεπτά αργότερα σημειώθηκε η επίθεση στη λεωφόρο Λέσαρ, στο Κλάπαμ, με τη χρήση «πολύ ισχυρής συμπυκνωμένης διαβρωτικής ουσίας».