ΚΟΣΜΟΣ

Κομβική αλλαγή για τις αερομαχίες: Οι ΗΠΑ μετατρέπουν τα F-16 σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Κομβική αλλαγή για τις αερομαχίες: Οι ΗΠΑ μετατρέπουν τα F-16 σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

H μετατροπή των F-16 ουσιαστικά σε drones θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της εναέριας μάχης

Οι ΗΠΑ μετατρέπουν τα F-16 σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «κομβικό κεφάλαιο» στην εξέλιξη των δυνατοτήτων σε αερομαχίες.

Σε μια σημαντική κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της εναέριας μάχης, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) θα αρχίσει να τροποποιεί τρία μαχητικά F-16 της Lockheed Martin με σκοπό να έχουν δυνατότητες αυτόνομης πτήσης, αναφέρει το eurasiantimes.com

Τρία μαχητικά αεροσκάφη F-16 της USAF έφτασαν πρόσφατα στις εγκαταστάσεις πτητικών δοκιμών της αεροπορικής βάσης Eglin για τροποποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Viper Experimentation and Next-generation Operations Model - Autonomy Flying Testbed (VENOM-AFT).

Η Eglin AFB, που βρίσκεται στη Φλόριντα, χρησιμεύει ως κόμβος για τις μοίρες δοκιμών και ως πεδίο δοκιμών για τον πειραματισμό της τεχνητής νοημοσύνης. Σε ανακοίνωσή της, η USAF επιβεβαίωσε την άφιξη τριών F-16 στις 3 Απριλίου, τα οποία προορίζονται για την ταχεία αξιολόγηση των τεχνολογιών αυτόνομης πτήσης.

Η σημασία της αποστολής

Ο επισμηναγός Ross Elder, επικεφαλής των αναπτυξιακών δοκιμών για το πρόγραμμα VENOM-AFT, εξέφρασε τη σημασία αυτής της αποστολής, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «κομβικό κεφάλαιο» στην εξέλιξη των δυνατοτήτων εναέριας μάχης.

«Το πρόγραμμα VENOM σηματοδοτεί ένα κομβικό κεφάλαιο στην εξέλιξη των δυνατοτήτων εναέριας μάχης. Αυτό το μετασχηματιστικό πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τα παραδείγματα εναέριας μάχης προωθώντας νέες αυτόνομες λειτουργίες για τις τρέχουσες και μελλοντικές επανδρωμένες και μη επανδρωμένες πλατφόρμες», δήλωσε ο Elder.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι το VENOM-AFT, το οποίο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε για την επιτάχυνση των δοκιμών λογισμικού αυτονομίας σε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπληρώνει τις τρέχουσες προσπάθειες πειραματισμού δεδομένων αυτονομίας και τεχνητής νοημοσύνης στην αεροπορική βάση Eglin.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας VENOM-AFT, έξι αεροσκάφη F-16 έχουν προγραμματιστεί για μετατροπή. Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε πέρυσι, έλαβε σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2024. Κατά το επόμενο οικονομικό έτος, η υπηρεσία ζητά μόλις 17 εκατομμύρια δολάρια για τη συνέχιση της ανάπτυξης.