ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Παραιτήθηκε η υπουργός Υγείας λόγω σκανδάλου λογοκλοπής

Νορβηγία: Παραιτήθηκε η υπουργός Υγείας λόγω σκανδάλου λογοκλοπής

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Υγείας και Υπηρεσιών Φροντίδας της Νορβηγίας, Ίνγκβιλντ Κγιέρκολ την Παρασκευή (12/4) αφού την Πέμπτη ανακλήθηκε η μεταπτυχιακή της διατριβή για λογοκλοπή.

«Για να συνεχίσω ως υπουργός Υγείας πρέπει να είμαι ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης. Θα παραιτηθώ από αυτή τη φανταστική δουλειά», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός Γιούνας Γκαρ Στόρε δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να συνεχίσει στη θέση αυτή και ότι «αποφάσισε ότι πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση», σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten.

Οι κατηγορίες για λογοκλοπή εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου. Αντί να παραιτηθεί αμέσως, η προτίμησε να περιμένει την απόφαση του Πανεπιστημίου Nord, το οποίο δήλωσε ότι θα εξετάσει εκ νέου τη διατριβή της του 2021 στον τομέα της διακυβέρνησης της υγείας.

Η πίεση αυξήθηκε την Πέμπτη (11/4), όταν διέρρευσε στον νορβηγικό Τύπο ότι μια επιτροπή που εξέτασε τη διατριβή της την ανακάλεσε για λογοκλοπή.

Είναι η δεύτερη υπουργός της Νορβηγίας που παραιτείται φέτος αφού αντιμετώπισε κατηγορίες για λογοκλοπή στο ακαδημαϊκό της έργο.

Τον Ιανουάριο, η Σάντρα Μπορχ του Αγροτικού Κόμματος παραιτήθηκε από υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού μια φοιτήτρια αποκάλυψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε αντιγράψει μεγάλα τμήματα της μεταπτυχιακής διατριβής της στη νομική επιστήμη.