Ο ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Η αγωνία της επόμενης ημέρας – Έλληνες διεθνολόγοι σκιαγραφούν την πρωτοφανή ιρανική επίθεση

Η αγωνία της επόμενης ημέρας – Έλληνες διεθνολόγοι σκιαγραφούν την πρωτοφανή ιρανική επίθεση
AP, φωτογραφία αρχείου.

Η ακραία κλιμάκωση στο Ισραήλ, με αποκορύφωμα το χθεσινοβραδινό «σφυροκόπημα» του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλεί παγκόσμια αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Διεθνολόγοι προειδοποιούν για «ντόμινο» εξελίξεων στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η παγκόσμια κοινότητα, μετά την απόφαση του Ιράν να προχωρήσει σε μαζική επίθεση εναντίον του Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου (13/04). Το επόμενο διήμερο κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμο για την έκβαση της σύγκρουσης των δύο κρατών και κατ’ επέκταση της εκ νέου διαμόρφωσης των ισορροπιών στο γεωπολιτικό τοπίο, ενόσω βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο πόλεμος της Χαμάς με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Διεθνολόγοι, απόστρατοι αξιωματικοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πολιτικοί αναλυτές «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «από τη στιγμή που δεν ισχύει –βάσει Διεθνούς Δικαίου– ο ισχυρισμός του Ιράν πως τα χτυπήματα ήταν απαντητικά», αναμένεται σφοδρή αντίδραση από την ισραηλινή πλευρά.

Προς επίρρωσιν αυτού, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χερτζόγκ, επεσήμανε πως «η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου και είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει την αυτοκρατορία του κακού της Τεχεράνης και να ξεκαθαρίσει ότι το ιρανικό καθεστώς ότι είναι απαράδεκτο», μιλώντας σήμερα (14/04) στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Το Ιράν ξέρει ότι δεν μπορεί να τα βάλει με το Ισραήλ» – Γιατί έκανε επίθεση… αξιοπρέπειας

Ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης, Γεωπολιτικός Αναλυτής με μεγάλη γνώση στα θέματα της Μέσης Ανατολής και του Ισλάμ, μιλώντας στο Newsbomb.gr για τη ραγδαία κλιμάκωση στο Ισραήλ, αναφέρθηκε στην ουσία του ζητήματος σκιαγραφόντας τα κίνητρα, τους πραγματικούς σκοπούς, αλλά και το κατά πόσον η επίθεση του Ιράν, που δεν επέφερε κανένα ουσιαστικό πλήγμα στο Ισραήλ, μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί «ολοκληρωμένη», ή απλώς διεξήχθη για λόγους… κύρους και κυρίως, αν αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση.

«Το πλήγμα στο Ισραήλ το έκανε για να περισώσει την ιρανική αξιοπρέπεια. Για αυτό ήταν προμελετημένο χτύπημα, έπειτα από συγκεκριμένη προειδοποίηση μάλιστα. Οι ίδιοι θεωρούν ότι ήταν απόλυτα επιτυχημένο και έτσι το πουλούν στο εσωτερικό τους. Η επιδίωξη του Ιράν είναι η αντιμετώπιση της αραβικής διείσδυσης και η απόκτηση της ηγεμονικής θέσης μεταξύ των χωρών της περιοχής και όχι το Ισραήλ», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Δείτε τη συνέντευξη:

Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν – «Πιέσεις για αποκλιμάκωση και… αναμονή»

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, εξέφρασε την πεποίθηση πως το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση, μιλώντας απόψε (14/04) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, υπάρχει απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και μάλιστα, γνωρίζουμε πως έχει εκδηλωθεί αρκετές ώρες πριν φθάσει στον στόχο. Ας θεωρήσουμε βέβαιο πως το Ισραήλ θα απαντήσει, αλλά από ό,τι φαίνεται, όχι αυτήν τη στιγμή. Ασκούνται πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να μη δωθεί άμεση απάντηση, διότι αυτό θα σημάνει εμπλοκή του Ιράν ξανά και άρα, νέα κλιμάκωση», υποστήριξε ο κ. Συρίγος.

«Αυτοί ήταν οι στόχοι της επίθεσης του Ιράν»

Ο αναλυτής διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σημείωσε αρχικά πως «ήταν μία επίδειξη δυνατοτήτων μεν, μία προσπάθεια να τσεκάρει την αεράμυνα του Ισραήλ, αλλά δεν αποσκοπούσε να δημιουργήσει πανικό ή να συντρίψει το Ισραήλ δε.

Αυτό είχε προαναγγελθεί, άρα δεν ήθελαν θύματα. Ήθελαν να χτυπήσουν κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και από ό,τι φαίνεται, το κατάφεραν στα νότια της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 99% των drones που απογειώθηκαν, κατερρίφθησαν», μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε πως «πρέπει να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Δηλαδή, να πείσει το Ισραήλ να μην κλιμακώσει περαιτέρω στα μέτωπα του πολέμου και ταυτόχρονα, να ικανοποιήσει και το φιλοϊσραηλινό λόμπι το οποίο λέει πως η αντιμετώπιση στους Ιρανούς και τους Παλαιστίνιους είναι αρκετά ήπια “και αυτό πληρώνουμε σήμερα”».

«Νικητής μετά τη χθεσινή επίθεση είναι το Ισραήλ»

Ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, σχολίασε ότι «σίγουρα, νικητής (σ.σ. μετά τη χθεσινή επίθεση του Ιράν) είναι το Ισραήλ, με την έννοια ότι δεν είχε καμία απώλεια ζωής στο έδαφος, παρά μονάχα υλικές ζημιές», σε αποψινή συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

«Αυτήν τη στιγμή, το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν του Ισραήλ. Αυτό ήθελε να πετύχει το Ιράν και τα κατάφερε. Το Ισραήλ θα αποφασίσει εάν θα κλιμακώσει ή θα χειρισθεί με ηπιότερο τρόπο το ζήτημα. Δεν έχει στρατιωτικό βάθος, για αυτό δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κανέναν απολύτως πόλεμο», προσέθεσε.

«Το μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν»

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Βαληνάκης, εντόπισε ότι «πολλοί από το Ισραήλ θεωρούν πως αυτό αποτελεί μία “χρυσή” ευκαιρία να ξεμπερδεύουν με το Ιράν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, του οποίου η φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται περίπου στο 70% – 90%», μιλώντας στο ACTION24.

Ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Βασίλης Μπαρτζούκος, ανέφερε πως «στη χειρότερη περίπτωση, απευκταία και δίχως να πιστεύω ότι θα φθάσουμε εκεί, είναι να εμπλακεί και η Ρωσία σε αυτό το θέμα», ενώ, ο απόστρατος Υποπτέραρχος, Ιωάννης Βαμβάκος, δήλωσε ότι «πήρε περίπου δύο εβδομάδες στο Ιράν μετά το χτύπημα στη Δαμασκό να σκεφθούν πώς θα απαντήσουν και επέλεξαν εν τέλει έναν μάλλον αναίμακτο τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις