Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερα Πανεπιστήμια: «Πλέον, η χώρα μας δεν θα είναι παγκόσμια εξαίρεση» – Τα κέρδη της Ελλάδας

Ελεύθερα Πανεπιστήμια: «Πλέον, η χώρα μας δεν θα είναι παγκόσμια εξαίρεση» – Τα κέρδη της Ελλάδας
EUROKINISSI.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, στάθηκε στα δύο οφέλη της Ελλάδας μέσω της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, προερχόμενοι από τον στίβο της πολιτικής και τον ακαδημαϊκό κόσμο, εκφράζουν ικανοποίηση για το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο της 20ής Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, υπογράμμισε ότι με τούτη την κίνηση, «θα πάψουμε να είμαστε η παγκόσμια εξαίρεση», σε συνέντευξη στο Newsbomb.gr.

«Αυτά είναι τα δύο κέρδη της Ελλάδας»

«Η προοπτική δημιουργίας μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων προσφέρει στην Ελλάδα δύο πράγματα. Αρχικά, θα πάψουν να φεύγουν κάθε χρόνο 10.000 – 15.000 Έλληνες για το εξωτερικό, προκειμένου να σπουδάσουν και να μείνουν αυτά τα χρήματα στη χώρα μας. Δεύτερον, η Ελλάδα θα καταστεί πόλος έλξης επενδυτών από τρίτα κράτη», σημείωσε αρχικά ο κ. Συρίγος.

Τελικώς, τίθεται ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος;

«Τα Άρθρα 16 και 28 έχουν αναλυθεί από τους περισσότερους και πλέον έγκριτους συνταγματολόγους της χώρας, που επισημαίνουν ότι το 2020, εξεδώθη από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία απόφαση με βαρύνουσα σημασία στο θέμα της δημιουργίας μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ως αποτέλεσμα αυτής, αλλάζουν τα πράγματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχω ακούσει κάποιον συνταγματολόγο να επιχειρηματολογεί σοβαρά και να υποστηρίζει κάτι διαφορετικό», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

«Μόνο εμείς και η Βόρεια Κορέα δεν έχουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια»

«Θα πάψουμε να είμαστε η παγκόσμια εξαίρεση, αφού μονάχα εμείς και η Βόρεια Κορέα δεν έχουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια. Όσον αφορά τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις, υπάρχουν άνθρωποι με ιδεοληψίες, οι οποίοι νομίζουν ότι ο κόσμος πηγαίνει ανάποδα», ολοκλήρωσε καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Πώς θα πραγματοποιείται η εισαγωγή – Οι προϋποθέσεις εγγραφής

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις, όπως συμβαίνει και με τις Πανελλαδικές, «αλλά αυτά τα πράγματα είναι υπό διαμόρφωση, σε συζήτηση με την εκάστοτε εκπαιδευτική κοινότητα», όπως τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών, καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής πτυχίου, θα καθορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών κάθε Πανεπιστημίου.

Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.). Θα εξετάζεται η αναπτυξιακή του στρατηγική και παράλληλα, θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του.

Σχετικές ειδήσεις