ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ανατροπή στην υπόθεση της συζύγου του Σάντσεθ - Η καταγγελία ίσως βασίστηκε σε fake news

Ισπανία: Ανατροπή στην υπόθεση της συζύγου του Σάντσεθ - Η καταγγελία ίσως βασίστηκε σε fake news
AP

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ισπανία με τον Πέδρο Σάντσεθ να ανακοινώνει ότι αναστέλλει τα δημόσια καθήκοντά του μέχρι την επόμενη εβδομάδα 

Νέα τροπή στην υπόθεση της προανακριτικής έρευνας που διέταξε εισαγγελία στην Ισπανία, σε βάρος της συζύγου του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για διαφθορά, καθώς σήμερα ζήτησε την απόρριψη της υπόθεσης.

Πρόκειται για μία υπόθεση που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ισπανία, αφού ο Σάντσεθ ανακοίνωσε την αποχή του από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα μέχρι να την επόμενη εβδομάδα, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Σύμφωνα με το Reuters, η εισαγγελική αρχή της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι ζήτησε την απόρριψη της υπόθεσης της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η σύζυγος του Σάντσεθ

Η προκαταρκτική έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ με ιδιωτικές εταιρείες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της covid-19 ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενώ ο σύζυγός της ήταν πρωθυπουργός.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι διασυνδέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, που αποζητούσε την εξασφάλιση βοήθειας μετά τη μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η υγειονομική κρίση στα αεροπορικά ταξίδια. Εκείνη την περίοδο η Μπεγκόνια Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με την εμπορική σχολή της Μαδρίτης IE University, θέση την οποία εγκατέλειψε το 2022.

Σύμφωνα με το El Confidencial, το IE Africa Center είχε «υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020» και η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χαβιέρ Ιντάγλκο την περίοδο που η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιο διάσωσής της ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό επέτρεψε την παραχώρηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Europa τον Νοέμβριο του 2020.