Λουιζιάνα: Οι δέκα εντολές θα αναρτώνται υποχρεωτικά σε όλα τα δημόσια σχολεία

Η Λουιζιάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που διέταξε ότι κάθε τάξη του δημόσιου σχολείου μέχρι το πανεπιστημιακό επίπεδο πρέπει να εμφανίζει μια αφίσα με τις Δέκα Εντολές.

Υποχρεωτικές οι δέκα εντολές στα σχολεία της Λουιζιάνα
Υποχρεωτικές οι δέκα εντολές στα σχολεία της Λουιζιάνα
Associated Press
2'

Το μέτρο που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους, το οποίο υπεγράφη σε νόμο από τον κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι την Τετάρτη, περιγράφει τις εντολές ως «τα θεμελιώδη έγγραφα της πολιτειακής και εθνικής μας κυβέρνησης».

Ο νόμος αναμένεται να αμφισβητηθεί από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αντιβαίνει στον διαχωρισμό μεταξύ εκκλησίας και κράτους που κατοχυρώνεται στην πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, τη λεγόμενη ρήτρα ίδρυσης. «Το Κογκρέσο δεν θα θεσπίσει νόμο που να σέβεται μια θρησκεία ή να απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της» αναφέρει.

Ο νόμος της πολιτείας απαιτεί η αφίσα να περιλαμβάνει το ιερό κείμενο με «μεγάλη, ευανάγνωστη γραμματοσειρά» σε μια αφίσα 28 επί 35,5 εκατοστών και οι εντολές να είναι «η κεντρική εστίαση». Θα παρουσιαστεί επίσης μαζί με μια «δήλωση πλαισίου» τεσσάρων παραγράφων που θα περιγράφει πώς οι εντολές «αποτελούσαν εξέχον μέρος της αμερικανικής δημόσιας εκπαίδευσης για σχεδόν τρεις αιώνες».

Οι αφίσες πρέπει να εκτίθενται σε όλες τις τάξεις που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση έως το 2025 - αλλά δεν προσφέρεται κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή των ίδιων των αφισών. Παρόμοιοι νόμοι προτάθηκαν πρόσφατα από άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η Γιούτα.

Υπήρξαν πολυάριθμες νομικές μάχες για την εμφάνιση των Δέκα Εντολών σε δημόσια κτήρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, δικαστηρίων και αστυνομικών τμημάτων. Το 1980, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατέρριψε έναν παρόμοιο νόμο του Κεντάκι που απαιτούσε να επιδεικνύεται το έγγραφο σε δημοτικά και γυμνάσια.

Με ψηφοφορία 5-4, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η απαίτηση να αναρτώνται οι Δέκα Εντολές «δεν είχε κοσμικό νομοθετικό σκοπό» και «είναι ξεκάθαρα θρησκευτική». Το δικαστήριο σημείωσε ότι εκτός από ποινικά θέματα όπως ο φόνος και η κλοπή, οι «Δέκα Εντολές» έκαναν επίσης αναφορές στη λατρεία του Θεού συμπεριλαμβανομένης της τήρησης της ημέρας του Σαββάτου.

BBC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή