Πλήθος κόσμου τίμησε τον Πάπα Φραγκίσκο και στην Αργεντινή

Ήταν ένα «ύστατο χαίρε» στον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, τον γιο Ιταλών μεταναστών που γεννήθηκε στην αργεντίνικη πρωτεύουσα το 1936 και έμελλε να γράψει Ιστορία ως ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική

Μια πενθούσα κρατάει μια σημαία της Αργεντινής καθώς αποτίει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο έξω από τον Καθεδρικό Ναό στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, Σάββατο 26 Απριλίου 2025, την ημέρα της κηδείας του στη Ρώμη. 

(AP Photo/Victor R. Caivano)
2'

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες, Σάββατο, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Αργεντινής, αποτίοντας φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο. Ο δημοφιλής ιεράρχης είχε διατελέσει Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1998 έως και το 2013, χρονιά που εξελέγη στον παπικό θρόνο.

Η επιμνημόσυνη δέηση μεταδιδόταν ζωντανά μέσα από γιγαντοοθόνες στην ιστορική Πλατεία Μαΐου (Plaza de Mayo), έναν τόπο βαθιάς συναισθηματικής φόρτισης για τους κατοίκους του Μπουένος Άιρες. Ήταν ένα «ύστατο χαίρε» στον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, τον γιο Ιταλών μεταναστών που γεννήθηκε στην αργεντίνικη πρωτεύουσα το 1936 και έμελλε να γράψει Ιστορία ως ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική.

Δυναμικό παρών έδωσε η νεολαία. «Για πολλούς από εμάς τους νέους που ήμασταν μακριά από την Εκκλησία, η κληρονομιά του Φραγκίσκου μας έφερε πιο κοντά», δήλωσε η 26χρονη Ντανιέλα Γουεντσεσλάο. «Σήμερα, ο Φραγκίσκος είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη χώρα μας. Και θέλουμε να αποτίσουμε αυτόν τον μικρό φόρο τιμής σε εκείνον», συμπλήρωσε.

Είχε προηγηθεί μερικές ώρες νωρίτερα στο Βατικανό η κηδεία του Φραγκίσκου, ο οποίος παρέμεινε στον παπικό θρόνο για 12 χρόνια. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο Χόρχε Γκαρσία Κουέρβα, εκφώνησε κήρυγμα ενώπιον χιλιάδων πιστών που κρατούσαν φωτογραφίες του Φραγκίσκου, λευκά λουλούδια και σημαίες της Αργεντινής. «Δεν μπορούμε ακόμη να κατανοήσουμε πλήρως ή να αντιληφθούμε τον ηγετικό του ρόλο παγκοσμίως. Θρηνούμε επειδή μας λείπει ήδη τόσο πολύ», είπε ο Κουέρβα. «Θρηνούμε για τον Φραγκίσκο, από τα βάθη της καρδιάς μας, χωρίς να ντρεπόμαστε για αυτό».

Ακολούθησε συμβολική πορεία για τον «πάπα των φτωχών» σε φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες.

Ξέρω πως «αναπαύεται, αλλά έχω έναν πόνο στην καρδιά μου. Αισθάνομαι την παρουσία του εδώ, αυτήν την στιγμή, λες και το πνεύμα του είναι ακόμη εδώ», δήλωσε η 58χρονη γηροκόμος Ρουθ Λόπες.

Η αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα, η Σαν Λορέντσο, απέτισε ξεχωριστό φόρο τιμής στον Φραγκίσκο, στον πρώτο αγώνα που έδωσε μετά τον θάνατό του. Οι παίκτες φόρεσαν μπλουζάκια με τη μορφή του πάπα, η οποία κυριαρχούσε επίσης σε πανό και σημαίες που υπήρχαν στο γήπεδο.

Διαβάστε επίσης