Απειλή Τραμπ στην Ισπανία μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ: «Θα τους κάνουμε να πληρώσουν διπλά»
«Είναι οι μόνοι που αρνούνται να πληρώσουν [5% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ]. Θα τους κάνουμε να πληρώσουν τα διπλά» διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της Μαδρίτης να μην αυξήσεις τις αμυντικές της δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι θα διαπραγματευτεί «απευθείας» με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι οι αμυντικές δαπάνες στο 2,1% του ΑΕΠ είναι «επαρκείς, ρεαλιστικές και συμβατές» με το κοινωνικό μοντέλο της Ισπανίας.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τους προγραμματισμένους δασμούς στην Ισπανία εάν η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ τελικά αρνηθεί να διαθέσει το 5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα μέλη της Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη. «Είναι η μόνη χώρα που αρνείται να πληρώσει. Είναι λίγο σαν να μην πληρώνουν, οπότε θα πληρώσουν μέσω εμπορίου», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι θα διαπραγματευτεί «απευθείας» με τον Σάντσεθ.