Γουινέα: Ισχυρές βροχοπτώσεις «έθαψαν» ανθρώπους κάτω από σκουπίδια - 30 νεκροί
Λόγω των βροχών σημειώθηκε κατολίσθηση σε χωματερή που διέλυσε σπίτια
Snapshot
- Ισχυρές βροχοπτώσεις στη Γουινέα προκάλεσαν κατολίσθηση σε χωματερή κοντά στην πρωτεύουσα Κονακρί, με αποτέλεσμα 30 νεκρούς και 22 τραυματίες.
- Κατέρρευσαν κτήρια τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμα αγνοούμενους πιθανώς παγιδευμένους στα συντρίμμια.
- Ο πρωθυπουργός Αμαντού Ούρι Μπα επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας και η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη νοσηλεία των τραυματιών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.
- Ο πρώην πρωθυπουργός Σελού Νταλέιν Ντιάλο ζήτησε διαφάνεια στις έρευνες για τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή, επισημαίνοντας ότι η χωματερή είχε προγραμματιστεί να κλείσει την ημέρα του δυστυχήματος.
- Η Γουινέα κυβερνάται από τον στρατηγό Μαμαντί Ντουμπούγια, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 και εκλέχθηκε πρόεδρος το 2025.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Γουινέα, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 30 ανθρώπων, εξαιτίας κατολισθήσεων που σημειώθηκαν σε χωματερή, σε προάστιο της πρωτεύουσας Κονακρί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, κατέρρευσαν κτήρια. Εκτός από τους 30 νεκρούς προέκυψαν και 22 τραυματίες, οι έξι από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι Αρχές αναζητούν αγνοούμενους που ενδεχομένως είναι ακόμα παγιδευμένοι στα συντρίμμια.
Ο πρωθυπουργός Αμαντού Ούρι Μπα μετέβη στον τόπο της τραγωδίας. Έχουν ληφθεί μέτρα για να εξασφαλισθεί η νοσηλεία των τραυματιών και να παρασχεθεί βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν πληγεί, ανέφερε η κυβέρνηση.
Ο Σελού Νταλέιν Ντιάλο, πρώην πρωθυπουργός της Γουινέας και τώρα αντιπολιτευόμενος και εξόριστος στο εξωτερικό, έκανε λόγο στο Facebook για «μια τραγωδία που μας προκαλεί σοκ» και για «πολυάριθμα θύματα», πριν ανακοινωθεί ο επίσημος απολογισμός των 30 νεκρών.
«Αυτό το δράμα είναι ακόμα πιο ανησυχητικό επειδή το κλείσιμο της χωματερής είχε ανακοινωθεί γι' αυτή την Κυριακή 23 Αυγούστου. Εναπόκειται τώρα στις αρμόδιες υπηρεσίες να διαπιστώσουν, με κάθε διαφάνεια, τις συνθήκες που οδήγησαν σ' αυτή την καταστροφή και να υπάρξουν όλες οι συνέπειες», ανέφερε ο Ντιάλο.
Η Γουινέα κυβερνάται από τον στρατηγό Μαμαντί Ντουμπούγια, ο οποίος πήρε την εξουσία το 2021 με πραξικόπημα και το Δεκέμβριο 2025 εξελέγη πρόεδρος.