Ο γάμος «καταστρέφει» τον γαμπρό στο Αφγανιστάν

Από τότε που η διεθνής συμμαχία με τη στήριξη των ΗΠΑ ανέτρεψε το αυστηρό ισλαμικό καθεστώς των Ταλιμπάν, οι Αφγανοί αναβίωσαν την...
2'

Από τότε που η διεθνής συμμαχία με τη στήριξη των ΗΠΑ ανέτρεψε το αυστηρό ισλαμικό καθεστώς των Ταλιμπάν, οι Αφγανοί αναβίωσαν την παράδοση των μεγάλων γαμήλιων τελετών, οι οποίες κοστίζουν χιλιάδες δολάρια σε μία χώρα, που το μέσο ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 400 δολάρια.

Οι γάμοι στο Αφγανιστάν γιορτάζονται με εκατοντάδες καλεσμένους σε πολυτελείς αίθουσες με το γαμπρό και την οικογένεια του να πληρώνουν το λογαριασμό και να πρέπει να συναινούν σε κάθε απαίτηση της νύφης και της οικογένειας της.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας είπε ότι οι λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης των ακριβών γάμων είναι υπό εξέταση και παραδέχτηκε ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν επειδή οι πολυτελείς γάμοι είναι εγγενές στοιχείο της αφγανικής κουλτούρας.

Κρατικοί θεσμοί έχουν διαλυθεί κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων, με τις περιφερειακές, εθνικές και φυλετικές διαφορές να καθιστούν επίσης αδύνατη την επιβολή των νόμων. Η βία είναι στην χειρότερη της περίοδο από την ανατροπή των Ταλιμπάν, κάνοντας την ασφάλεια, προτεραιότητα ακόμη και τη στιγμή που οι αρχές προσπαθούν να ανοικοδομήσουν μία οικονομία που στηρίζεται στη ξένη βοήθεια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 24χρονος οδηγός ταξί Ραφί Καζιμί η οικογένεια του οποίου ξόδεψε 10.000 δολάρια για το γάμο του με την 20χρονη Φατιμά, τον Οκτώβριο και τώρα αποπληρώνει τραπεζικά δάνεια ύψους 6.000 δολαρίων.

Με βάση του κανόνες, το κόστος του γάμου, πρέπει να είναι σύμφωνο με την οικονομική κατάσταση του γαμπρού και εάν κάποιος παραβιάζει την απαγόρευση δεν θα προσκαλείται σε κανένα άλλο γάμο στο χωριό του.