Πυρομαχικά made in Greece στην αεροπορία των ΗΠΑ

Newsroom Newsroom

Πυρομαχικά made in Greece στην αεροπορία των ΗΠΑ

Τον δρόμο για τις ΗΠΑ παίρνει παρτίδα made in Greece πυρομαχικών, τα οποία αν περάσουν επιτυχώς και το δεύτερο τεστ αξιολόγησης από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποτελέσουν την πρώτη πώληση ελληνικών πυρομαχικών στην υπερδύναμη.

Πρόκειται για πυρομαχικά τύπου 40L60 που κατασκευάζουν τα - υπό μερική ιδιωτικοποίηση... - Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ - πρώην Πυρκάλ - ΕΒΟ). Ηδη η ελληνική κρατική εταιρεία έχει επιλεγεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ως η μία από τις δύο από τις οποίες τελικά θα προμηθευτεί τα πυρομαχικά. Το πρώτο συμβόλαιο για την παρτίδα δοκιμής είχε υπογραφεί το 2009 και αφορούσε την παραγωγή 5.000 βλημάτων.

Ως κατ' αρχήν θετική εξέλιξη θεωρούν κύκλοι της ελληνικής εταιρείας, παρά τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το θέμα, την πρόσφατη πρόσκληση από την USAF να σταλεί και άλλη παρτίδα με πιο προηγμένες προδιαγραφές. Οι βολές της προηγμένης έκδοσης έγιναν στα ειδικά δοκιμαστήρια στο Λαύριο τις προάλλες, παρουσία του αρμόδιου για την αμυντική βιομηχανία υφυπουργού Αμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη, ο οποίος ενημερώθηκε για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Τα 40L60 είναι παλιά πυρομαχικά του Ναυτικού, ενώ τώρα χρησιμοποιούνται σε πολυβόλα με τα οποία έχουν εξοπλιστεί τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Ηρακλής των ΗΠΑ. Η παραγωγή των ΕΑΣ θα γίνεται σε συνεργασία με την αμερικανική ΑΤΚ, η οποία κατασκευάζει τον πυροσωλήνα. Το ελληνικό μερίδιο συμμετοχής είναι περίπου 70%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved