ΚΟΣΜΟΣ

Α. Μέρκελ: Και πίνει μπύρες…

Α. Μέρκελ: Και πίνει μπύρες…

Περίπου τρεις χιλιάδες Βαυαροί υποδέχτηκαν θερμά την Άνγκελα Μέρκελ με τις μπύρες τους στο χέρι, όταν μπήκε στην τεράστια σκηνή-μπυραρία στο παραδοσιακό φεστιβάλ Gillamoos, βόρεια του Μονάχου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος περιπλανήθηκε στα ξύλινα τραπέζια και τσούγκρισε πολλές φορές το ποτήρι της με τους Βαυαρούς, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους αφοσιωμένους Ευρωπαίους και περήφανους για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του κρατιδίου τους.

Αυτή τη στιγμή όμως οι Βαυαροί αποτελούν πονοκέφαλο για την καγκελάριο, ιδίως το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Ο τοπικός πολιτικός Μάρτιν Νόιμαγερ, καθώς παρουσίαζε τη Μέρκελ στους παρευρισκόμενους, την παρότρυνε να μην αφήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να αποδυναμώσει το μήνυμα λιτότητάς της.

Λίγο αργότερα προσέθεσε: «Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος φόβος των ντόπιων. Βρισκόμαστε ανάμεσα από τα εργοστάσια της Audi και της BMW και ο κόσμος νιώθει ασφαλής για την οικονομία. Τα πηγαίνουμε καλά, όμως οι άνθρωποι εδώ ανησυχούν για την απειλή της ύφεσης και της υποτίμησης του ευρώ».

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. Όμως μπροστά στο βαυαρέζικο ακροατήριο, μεταξύ μπύρας και λουκάνικου, ο αυστηρός της τόνος μαλακώνει. Διαβεβαιώνει ότι τα δύο αδελφά κόμματα περπατούν στο ίδιο μονοπάτι. Όταν δε, υπόσχεται ότι δεν θα αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μια «ένωση χρεωμένων», το κοινό ξεσπά σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Άλλωστε, οι γερμανικές εκλογές δεν είναι μακριά.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε την Άνγκελα Μέρκελ στα νιάτα της! (pics)

Γιόσκα Φίσερ: Η Μέρκελ είναι επικίνδυνη!

Economist : Βερολίνο δράσε τώρα!