ΚΟΣΜΟΣ

Προελαύνει στη Χομς ο συριακός στρατός

Προελαύνει στη Χομς ο συριακός στρατός

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες που η πόλη είχε περάσει στα χέρια των ανταρτών, ο συριακός στρατός προέλασε σήμερα στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες μάχονται με τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες βομβαρδίζουν 12 συνοικίες στην πολιορκημένη πόλη.

«Για πρώτη φορά εδώ και μήνες ο στρατός του Άσαντ μπήκε σε αυτές τις περιοχές στην Χαλιντίγια», παραδέχθηκε ένας αντάρτης.

«Έχουν καταλάβει κτίρια, στα οποία βρισκόμασταν και από τα οποία αναγκαστήκαμε να απομακρυνθούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει μια επιδρομή «χωρίς προηγούμενο», για να εξαλείψει τα οχυρά των ανταρτών στην Χομς και να ανακτήσει τη διπλανή πόλη Κουσέιρ, ανέφερε μια πηγή των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χομς, ως πρόσφατα άτυπη πρωτεύουσα της βιομηχανίας στη Συρία, είχε ονομαστεί από κάποιους εξεγερμένους «πρωτεύουσα της επανάστασης», αφού ήταν μια από τις πρώτες πόλεις, όπου η αμφισβήτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν τόσο έντονη.

Σημειώνεται ότι η επαρχία Χομς είναι η μεγαλύτερη και πιο στρατηγικής σημασίας ίσως σε ολόκληρη τη χώρα. Με σύνορα με το Λίβανο και το Ιράκ, όχι μακριά από την Δαμασκό και κοντά στο Λίβανο, αποτελούσε στα πρώτα στάδια της εξέγερσης σημείο διέλευσης όπλων και μεταφοράς τραυματιών.