ΚΟΣΜΟΣ

Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Συρίας

Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Συρίας

Μία νέα σειρά κυρώσεων κατά της Συρίας πρόκειται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμφώνησαν σήμερα οι πρεσβευτές των 27 χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παγώσει την Δευτέρα τα περιουσιακά στοιχεία 28 προσώπων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τις βιαιότητες κατά της συριακής αντιπολίτευσης και του άμαχου πληθυσμού.

Επίσης, πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις, σε βάρος δύο εταιρειών, των οποίων οι διοικήσεις ενδέχεται να σχετίζονται με την αγορά όπλων και υλικού που χρησιμοποιείται για την καταστολή της εξέγερσης,

Στα 28 αυτά πρόσωπα, των οποίων οι ταυτότητες δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν θα χορηγείται θεώρηση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η ΕΕ θα απαγορεύσει στους πολίτες της να αγοράζουν όπλα από τη Συρία, να τα μεταφέρουν προς τρίτες χώρες ή ακόμη να παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες για τις μεταφορές αυτές.

Ο σκοπός του μέτρου είναι να στερήσει από το καθεστώς του Μπάσαρ αλ Άσαντ πιθανές πηγές χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει επιβάλει εμπάργκο για τα όπλα και το πετρέλαιο, καθώς και μια σειρά από εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 53 επιχειρήσεων και των διοικήσεών τους, καθώς και 155 μελών του καθεστώτος ή συγγενών τους, απαγορεύοντας επίσης τη χορήγηση βίζας.