ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Συνασπίζονται οι αντάρτες για την ανατροπή του Άσαντ

Συρία: Συνασπίζονται οι αντάρτες για την ανατροπή του Άσαντ

Κοινό μέτωπο απέναντι στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αποφάσισαν να σχηματίσουν οι διαιρεμένοι αντάρτες της Συρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η απόφαση ελήφθη μετά από έντονες πιέσεις των ξένων υποστηρικτών τους να ενωθούν.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία ενιαία ηγεσία που θα αναλάβει να επιβλέπει τις ενέργειες των δυνάμεών τους για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία, τώρα απομένει να την υπογράψουν», είπε μία πηγή των ανταρτών.

«Οι ξένοι υποστηρικτές μας λένε: ενωθείτε, χρειαζόμαστε μια σαφή και αξιόπιστη παράταξη για να της παράσχουμε όπλα», πρόσθεσε.

Αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Γαλλία μια σύνοδος για την υποστήριξη των «επαναστατικών πολιτικών συμβουλίων», τα οποία διοικούν τις ζώνες, στα βόρεια της Συρίας, που έχουν απελευθερωθεί από τους αντάρτες.

Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από είκοσι χώρες.

Σύροι εκπρόσωποι από πέντε τέτοια συμβούλια θα παραστούν επίσης στη συνάντηση, η οποία οργανώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, παρουσία του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.