ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Λουτρό αίματος παρά τις ελπίδες για εκεχειρία

Συρία: Λουτρό αίματος παρά τις ελπίδες για εκεχειρία

Συνολικά 69 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επεισόδια βίας σε όλη τη Συρία, παρά τις δηλώσεις για επερχόμενη εκεχειρία.

Με δηλώσεις τους στα συριακά μέσα ενημέρωσης, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορήθηκαν για τους θανάτους τουλάχιστον 25 ανθρώπων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην πόλη Ντούμα, κοντά στην Δαμασκό.

«Έγινε μια φρικτή σφαγή στην Ντούμα», ανέφεραν αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές σε ανακοίνωσή τους.

Αντίθετα, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση «τρομοκρατών, μελών της λεγόμενης Λίουα αλ Ισλάμ».

Τα κρατικά ΜΜΕ στη Συρία θεωρούν όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης «τρομοκράτες».

Νωρίτερα ο διεθνής διαμεσολαβητής για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι ανακοίνωσε στο Κάιρο ότι απέσπασε τη συμφωνία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, οι κυβερνητικές δυνάμεις να κηρύξουν εκεχειρία για την μουσουλμανική εορτή Έιντ αλ Άντχα, από την 26η ως την 29η Οκτωβρίου.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Μπραχίμι χαρακτήρισε την εκεχειρία ένα «μικρό βήμα», ενώ προειδοποίησε πως μια νέα επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία θα συμπαρέσυρε και τις άλλες χώρες τις περιοχής στον πόλεμο.

Πάντως, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανακοινώσει την οριστική της «απόφαση» κατόπιν εξέτασης του θέματος από το στρατό, κάτι που θα γίνει «αύριο».

Από την πλευρά των ανταρτών, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανέφερε ότι εάν οι κρατικές δυνάμεις εφαρμόσουν εκεχειρία θα την τηρήσει, αλλά η αλ Νούσρα, μια ισλαμιστική παράταξη η οποία δρα στη Συρία, ανέφερε πως «απορρίπτει» την εκεχειρία.