ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας Σάντυ στην ερημωμένη Νέα Υόρκη

Ο τυφώνας Σάντυ στην ερημωμένη Νέα Υόρκη

Προτού καν ο τυφώνας Σάντι χτυπήσει την ξηρά σε Νιου Τζέρσεϊ -όπου θα είναι το επίκεντρο- και σε Νέα Υόρκη, οι δυο πολιτείες δέρνονταν ήδη από ισχυρότατους ανέμους, παράκτιες περιοχές πλημμυρίσαν -λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων-, δεκάδες χιλιάδες άτομα έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, μισό περίπου εκατομμύριο κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερους χώρους και η πόλη της Νέας Υόρκης, που δεν κοιμάται ποτέ, είναι ερημωμένη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, κυβερνήτες, δήμαρχοι, πολιτειακοί και δημοτικοί αξιωματούχοι των βορειοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ έχουν κηρύξει τις πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάνουν λόγο για τη "μεγαλύτερη απειλή" που έχουν βιώσει ποτέ, καλώντας τον κόσμο να λάβει "πολύ σοβαρά υπόψη" τις οδηγίες των αρχών.

Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς. Εκτός λειτουργίας είναι το μετρό της πόλης και τα τρένα, ακινητοποιημένα είναι τα λεωφορεία και στους δρόμους κυκλοφορούν ακόμη ορισμένα ταξί και οχήματα της αστυνομίας, του στρατού, της πυροσβεστικής και των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο τυφώνας Σάντι αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδας). Εκτός από πλημμύρες, υλικές ζημιές και καταστροφή εκατομμυρίων δέντρων, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να διακοπεί ο ηλεκτρισμός για το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να χρειαστεί αρκετές μέρες, όπως και οι ζημιές που θα υποστεί το σύστημα του μετρό και των τρένων από τα αλμυρά νερά του ωκεανού.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο τυφώνας βρισκόταν λίγα μίλια έξω από το κέντρο της Νέας Υόρκης και έγινε λόγος για άμεση εκκένωση 375.000 ατόμων από την ζώνη Α' στο Μανχάταν!

Οι αμερικανοί ειδικοί την περιγράφουν ως "την τέλεια καταιγίδα" με 800 μίλια ακτίνα , πολύ σπάνιο φαινόμενο. Ο κυκλώνας Σάντι θα συναντήσει δύο χειμερινές καταιγίδες.

Πρωταρχική όμως προτεραιότητα είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια, ενώ η ζήτηση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης άδειασε τα ράφια χιλιάδων υπεραγορών και καταστημάτων. Ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών είναι και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα "σπάνιο καιρικό φαινόμενο", επειδή ο Σάντι συναντιέται με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων. Ο τυφώνας κινείται με ανέμους που ξεπερνούν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, που αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Ανησυχίες εκφράζονται για τη μεγάλη διάρκεια που θα έχει ο συγκεκριμένος τυφώνας, λόγω του γεγονότος ότι κινείται αργά και καλύπτει τεράστια έκταση, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστερο το έργο των δημοτικών υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό ατόμων που πιθανό να κινδυνεύουν ή για αποκατάσταση ζημιών που θα αφορούν θέματα ασφάλειας.

Οι πολίτες καλούνται να βρίσκονται μακριά από παράθυρα, ειδικά στους ουρανοξύστες και σε υψηλά κτίρια. Ηδη, προβάλλονται εικόνες με σπάσιμο τζαμιών και πτώση διαφόρων αντικειμένων από τους ισχυρούς ανέμους.

Διαβάστε ακόμη:

Τυφώνας Σάντι: Αναμένεται να φθάσει στην ξηρά σήμερα το βράδυ

Τυφώνας Σάντι: Η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου

Οχυρωμένη η ανατολική ακτή των ΗΠΑ για τον τυφώνα Σάντι

Ανήσυχος για τον τυφώνα Σάντι ο Ομπάμα

Πλησιάζει το Νιού Τζέρσεϊ ο τυφώνας Σάντι

Καναδοί ηλεκτρολόγοι στην υπηρεσία των ΗΠΑ για τον τυφώνα

ΗΠΑ: Με μειωμένη ταχύτητα χτύπησε τις ανατολικές ακτές ο τυφώνας Σάντι

ΗΠΑ: Ένας άνδρας το πρώτο θύμα του τυφώνα Σάντι

Νεκρός ο ένας αγνοούμενος του πλοίου Μπάουντι

Στο σκοτάδι μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης

Εικόνες χάους επικρατούν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Οι συνέπειες στην οικονομία από τη Σάντι

ΗΠΑ - Καναδάς: Στους 12 οι νεκροί από τη σούπερ καταιγίδα