ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη του Ομπάμα προβλέπει ο «γκουρού» της στατιστικής

Νίκη του Ομπάμα προβλέπει ο «γκουρού» της στατιστικής

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα είναι θρίλερ, ωστόσο για τον 34χρονο Νέιτ Σίλβερ το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο: θα νικήσει ο Ομπάμα.

Ο Σίλβερ, με ένα λογισμικό που έγινε γνωστό κυρίως από στατιστικές μελέτες που είχαν σχέση με το μπέιζμπολ και το πόκερ, θεωρείται ως ο «γκουρού» των πολιτικών προβλέψεων, καθώς το 2008 προέβλεψε με ακρίβεια τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε 49 πολιτείες, καθώς και τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Γερουσία.

Αυτή τη φορά, ο 34χρονος εκτιμά ότι υπάρχουν 79% πιθανότητες να επανεκλεγεί ο Ομπάμα με το 50,5% των ψήφων και 300 εκλέκτορες.

Γι' αυτόν, οι εκλογές είναι απλές: δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με τα προγράμματα των υποψηφίων, με τα ντιμπέιτ ή με τις επισκέψεις τους στις πολιτείες. Είναι αρκετό να καθίσεις πίσω από μια οθόνη και να παρακολουθήσεις τις δημοσκοπήσεις.

Για να εκπονήσει τις στατιστικές του μελέτες, ο Νέιτ Σίλβερ λαμβάνει υπόψη του τις δημοσκοπήσεις των 136 ινστιτούτων που παρακολουθούν την εκστρατεία. Μεταξύ αυτών, 53 είναι ενεργά και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια δημοσκόπηση από την 1η Οκτωβρίου. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του, τα καθημερινά αποτελέσματα αντισταθμίζονται στη συνέχεια από τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν οι Νιου Γιορκ Τάιμς/ CBS News ή η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ/NBC News.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές δεν κρίνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά. Ορισμένες, όπως η Καλιφόρνια, είναι πέραν πάσης βεβαιότητας Δημοκρατικές. Άλλες, όπως το Τέξας, είναι Ρεπουμπλικανικές. Κατά συνέπεια, αυτές οι πολιτείες δεν αποτελούν στην πραγματικότητα αντικείμενο των δημοσκοπήσεων.