ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα επεισόδια χθες μπροστά από το κτίριο του «δήμου» της κατεχόμενης Λευκωσίας όπου η κρίση διαρκεί εδώ και μήνες με τους απλήρωτους «δημοτικούς υπαλλήλους» και τη μη συγκομιδή σκουπιδιών κυριαρχεί πρωτοσέλιδα ή ως δευτερεύον θέμα στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Άλλα θέματα αφορούν το αποτέλεσμα δημοσκόπησης για τον «δήμο» Λευκωσίας, ο μυστήριος – κατά τον πατέρα – θάνατος του γιου του που υπηρετούσε στον κατοχικό στρατό, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Από τα τάγματα στο νεκροτομείο» αναφέρεται στο θάνατο αρχές Δεκεμβρίου ενός στρατιώτη που υπηρετούσε τη θητεία του στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στον ηλικιωμένο πατέρα του είπαν ότι ήταν αυτοκτονία, όμως δεν του έδειξαν τη σωρό του, ούτε και του έδωσαν τα ρούχα του. Ο πατέρας θέλει να ανοίξει ο τάφος και να γίνει έρευνα από ανεξάρτητους ειδικούς από την Τουρκία. Ο στρατιώτης είχε παραπονεθεί στην οικογένειά του ότι ένας δόκιμος ασκούσε βία συχνά εναντίον του. Αλλού γράφει ότι χθες κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του «δημάρχου» Λευκωσίας, Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η ελπίδα για συμφωνία έγινε επανάσταση» αναφέρεται στα χθεσινά επεισόδια μπροστά από το «δημαρχείο» Λευκωσίας με έναν τραυματία. Οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια μπροστά από το κτίριο και προσπάθησαν ν’ αφαιρέσουν πράγματα από το αυτοκίνητο του «δημάρχου» το οποίο τελικά πήρε η «αστυνομία». Αλλού γράφει για πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι από ξεχασμένη τοστιέρα που πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να καεί η κουζίνα. Σε άλλο θέμα διαιτολόγος συστήνει προσοχή στις θερμίδες ενόψει Πρωτοχρονιάς.

Με τίτλο «Η προτίμηση των ψηφοφόρων στον Ακιντζί» η εφημερίδα «Χαβαντίς» δημοσιεύει το δεύτερο μέρος έρευνας που αφορά τον κατεχόμενο δήμο Λευκωσίας με το 71,7% των ερωτηθέντων να τοποθετείται υπέρ των «εκλογών» σύντομα για τον «δήμο» Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι από τον Ιανουάριο τα δικαιώματα χρήσης του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου θα δοθούν στην εταιρεία Tas Yapi (Τας Γιαπί) που είχε κερδίσει τη δημοπρασία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αυτοψία στη σωρό της 20χρονης Μολδαβής που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο όπου εργαζόταν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δεν κατέδειξε τα αίτια του θανάτου της.

Με τίτλο «Ένα βαρέλι μπαρούτι» η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρεται στα χθεσινά επεισόδια μπροστά από το «δημαρχείο» Λευκωσίας, όπου οι εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι αποφάσισαν να βγάλουν προς πώληση το υπηρεσιακό όχημα του «δημάρχου» Μπουλούτογλουλαρι. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία από τον κήπο πίσω από το κέντρο διάγνωσης και θεραπείας του «κρατικού» νοσοκομείου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα δοθεί ο 13ος μισθός στους συνταξιούχους και ο βασικός μισθός την Δευτέρα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σκάνδαλο ‘ελλιπούς είσπραξης’» γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα που έγινε από ελεγκτές του γραφείου του «γενικού ελεγκτή» και ανώτερους αξιωματούχους των «γραφείων εργασίας» σε Λευκωσία, Αμμόχωστο, Κερύνεια και Μόρφου διαπιστώθηκε πως 31 διοικητικά πρόστιμα δεν εισπράχθηκαν. Αλλού αναφέρεται και αυτή η εφημερίδα στην κρίση στον κατεχόμενη δήμο Λευκωσίας και γράφει για ισχυρισμό ότι υπήρξε κόλλημα στο δάνειο 90 εκ ΤΛ (39,13 εκ ευρώ περίπου) που θα έδινε η τουρκική Αγροτική Τράπεζα στον «δήμο» για ν’ ανταπεξέλθει οικονομικά.

ΠΗΓΗ ICYPRUS