ΚΟΣΜΟΣ

Θέλουν να αποδυναμώσουν τη Μέρκελ

Θέλουν να αποδυναμώσουν τη Μέρκελ

Να πλήξουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές εκλογές της Κάτω Σαξονίας που θα διεξαχθούν στις 20 Ιανουαρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ελπίζουν να εξασφαλίσουν την ώθηση που χρειάζονται ώστε να παρουσιαστούν πιο δυνατοί και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η Κάτω Σαξονία έχει αποδειχτεί εφαλτήριο για την άνοδο των Γερμανών πολιτικών στην ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 64% των ψηφοφόρων είναι θετικά διακείμενοι προς τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, σε σχέση με το 33% που προτιμά τον αντίπαλό του τού SPD Στέφαν Βάιλ, δήμαρχο του Ανόβερου.

Παρόλα αυτά ο ΜακΆλιστερ ενδέχεται να χάσει την πρωθυπουργία, αν οι σύμμαχοί του Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό για να μπουν στην περιφερειακή βουλή.

Η νίκη του Βάιλ επί του συμμάχου της Μέρκελ λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές θα έχει έναν σημαντικό συμβολισμό για το SPD. Το λιγότερο, στελέχη του SPD πιστεύουν ότι η νίκη τους στην Κάτω Σαξονία θα κάνει τους Γερμανούς να αμφισβητήσουν την φαινομενικά αναπόφευκτη τρίτη συνεχόμενη νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Επιπλέον, έπειτα από μια σειρά από ήττες που γνώρισε η CDU σε άλλα κρατίδια τον τελευταίο χρόνο, η νίκη στην Κάτω Σαξονία θα προσφέρει στο SPD και τους Πράσινους πλειοψηφία στην άνω βουλή (Μπούντεσρατ), γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να μπλοκάρουν τις πολιτικές της Μέρκελ και ότι θα είναι σε θέση να προωθήσουν δικές τους πρωτοβουλίες.