ΚΟΣΜΟΣ

Τι γράφει σήμερα ο Τουρκοκυπριακός Τύπος

Τι γράφει σήμερα ο Τουρκοκυπριακός Τύπος

Από το «βόλεμα ημετέρων» μέχρι την παρέμβαση Αταλάι στην κρίση του ΚΕΕ μέσω του τ/κ Τύπου, εκτείνονται τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Στις πρώτες σελίδες υπάρχουν θέματα που αφορούν τον γιο του ΓΓ του ΚΕΕ, Φουάτ Ναμσόι, στοιχεία για την εγκληματική δράση το 2012 στα κατεχόμενα, δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου για τα εσωτερικά του «κυβερνώντος» κόμματος και του ψευδοκράτους, ο ξαφνικός θάνατος μιας 38χρονης και η δυσφορία από τα βρώμικα νερά του σταθμού λυμάτων στη Μια Μηλιά που έφτασαν μέχρι την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Χωρίς να αποστρατευτεί, προσλήφθηκε στο δημόσιο» αναφέρεται στην πρόσληψη του γιου του ΓΓ του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Φουάτ Ναμσόι, Οσμάν στις «κτηνιατρικές υπηρεσίες» του «κράτους» πριν τελειώσει τη θητεία του και πάρει στα χέρια του χαρτί απόλυσης. Αλλού γράφει ότι ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα έγινε θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ και όπως αναφέρθηκε φτάσει τα 13 εκ δολάρια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δίκη στα κατεχόμενα του Γκιουράι Καφά που κατηγορείται για μεταφορά παράνομων μεταναστών, όμως παρά το ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του, η διαδικασία στο «δικαστήριο» διαρκεί 4 χρόνια. Ο Καφά παραπονιέται και μιλώντας για αδικία είπε πως θα διατυπώσει αυτό το παράπονό του στον κ. Χριστόφια.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Δεν είναι τουριστικό, αλλά εγκληματικό κέντρο» αναφέρεται στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου το 2012 σημειώθηκαν οι περισσότερες από τις 584 διαρρήξεις που έγιναν πέρυσι στα κατεχόμενα, αλλά και οι περισσότερες ληστείες. Αλλού γράφει ότι θα δηλητηρίαζαν 4000 άτομα οι δύο που συνελήφθησαν χθες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 738 πακέτα συνθετικής κάνναβης. Το «δικαστήριο» τους επέβαλε από 3 ημέρες κράτηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «επαρχιακή διοίκηση» Λευκωσίας αναλαμβάνει και πάλι διαμεσολαβητικό ρόλο για να λυθεί το θέμα της συλλογής των σκουπιδιών στην κατεχόμενη πόλη.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Βρείτε τα πια, ζημιώνει» το ψευδοκράτος, αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, αρμόδιου για κυπριακά θέματα. Μπεσίρ Αταλάι στην εφημερίδα για την κρίση στο ΚΕΕ, κάνοντας λόγο για χάος, ενώ προέτρεψε τους Κιουτσιούκ – Κασίφ να συναντηθούν μεταξύ τους και να μιλήσουν. Αλλού γράφει ότι το βρώμικο νερό από το σταθμό λυμάτων στην κατεχόμενη Μια Μηλιά έχει επηρεάσει τη Μεσαορία και έφτασε πλέον στην Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα στην Άγκυρα (όπου άνοιξε πρόσφατα γραφείο η Χαβαντίς) του Τούρκου εν αποστρατεία συνταγματάρχη, Ισμαήλ Τανσού, ο οποίος είχε ετοιμάσει το σχέδιο «ανάκτησης της Κύπρου».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Άφησε την ψυχή της στα χέρια του γιου της» αναφέρεται στον ξαφνικό θάνατο της Αϊσιέ Σιενγκιούλ σε χωριό της Αμμοχώστου, η οποία ενώ δεν είχε πρόβλημα υγείας, έχασε τις αισθήσεις της ενώ ετοίμαζε πρωινό στα παιδιά της και απεβίωσε τα χέρια του 17χρονου γιού της Ντογούς. Αλλού αναφέρει ότι η ισραηλινή εταιρεία Tahal που διαχειρίζεται τη μονάδα αφαλάτωσης στη Βοκολίδα, προσφεύγει στο «δικαστήριο» γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πάρει χρήματα από το «κράτος». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κράτηση των δύο υπόπτων, 52 και 22 ετών. για την κατοχή των πακέτων συνθετικής κάνναβης στην Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Η αποχέτευση της Μιας Μηλιάς στην Αμμόχωστο» γράφει για τις διαμαρτυρίες του «δημάρχου» Αμμοχώστου και του προέδρου της κίνησης πράσινη ειρήνη, αλλά και τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους τα βρώμικα νερά των βόθρων να φτάσουν τα υδροφόρα στρώματα της περιοχής. Αλλού γράφει για σημαντικό άρθρο του γενικού διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», Ερντάλ Σιαφάκ, γνωστού για τις καλές του σχέσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν, που είναι υποστηρικτικό προς την ενοποίηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/κ επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ, που έχει καταδικασθεί από βρετανικό δικαστήριο για κατάχρηση χρημάτων, μπορεί να πετύχει τη μεταφορά του στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας με αντίτιμο 5 εκ στερλίνες.

ΠΗΓΗ icyprus