ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: O Σαλεχί εύχεται «καλή επιτυχία» στον Τζον Κέρι

Ιράν: O Σαλεχί εύχεται «καλή επιτυχία» στον Τζον Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ευχήθηκε σήμερα «επιτυχία» στον νέο υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κι εξέφρασε την ελπίδα πως πρόκειται να «μεταβάλει εν μέρει την αντιιρανική προσέγγιση και πολιτική» της Ουάσινγκτον.

«Ο Τζον Κέρι είναι μια γνωστή προσωπικότητα στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», και «έχει καλή ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σαλεχί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσει να αλλάξει κατά ένα μέρος την αντιιρανική προσέγγιση και πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

«Σε κάθε περίπτωση, του εύχομαι σε αυτή την δύσκολη αποστολή (. . .) επιτυχία», πρόσθεσε ο Σαλεχί.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είπε ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς «τους άλλους διορισμούς στην αμερικανική κυβέρνηση για να διαπιστώσει εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του περί αλλαγής στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά στην πολιτική εχθρότητας έναντι του ιρανικού λαού», συνέχισε.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί έντονες πιέσεις στο Ιράν, επιβάλλοντας ιδιαίτερα σκληρές οικονομικές κυρώσεις παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να αναγκάσει την Ισλαμική Δημοκρατία να μεταβάλει την πολιτική της σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο διορισμός του Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αυτός του ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή Τσακ Χέιγκελ στην ηγεσία του Πενταγώνου ερμηνεύτηκαν από ορισμένες πλευρές ως ενδείξεις της πρόθεσης του προέδρου Ομπάμα να δώσει προτεραιότητα σε μια προσπάθεια έναρξης διαλόγου με το Ιράν για να επιλυθεί το ζήτημα που αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.