Πέθανε ο οικονομολόγος-συγγραφέας Χοσέ Λουίς Σαμπέδρο

Newsroom Newsroom

Πέθανε ο οικονομολόγος-συγγραφέας Χοσέ Λουίς Σαμπέδρο

Σε ηλικία 96 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Ισπανός συγγραφέας, οικονομολόγος και ουμανιστής Χοσέ Λουίς Σαμπέδρο.


Η χήρα του, Όλγκα Λούκας, δήλωσε ότι «είχε ζητήσει να πεθάνει χωρίς θόρυβο. Θα ήθελα να κρατήσουμε απ' αυτόν τη ζωντάνια του, την αξιοπρέπειά του και το μαχητικό πνεύμα του».

Ο Σαμπέδρο ήταν υπερασπιστής μιας «πιο ανθρώπινης» και «αλληλέγγυας» οικονομίας. Γεννήθηκε το 1917 στη Βαρκελώνη, υπήρξε επίσης πανεπιστημιακός, γερουσιαστής και από το 1990 μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας.

Μεταξύ των πιο γνωστών μυθιστορημάτων του είναι τα «Το χαμόγελο των Ετρούσκων» (1985), «La vieja sirena» (1990), «Escribir es vivir» (2003) και «La ciencia y la vida» (2008).

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο συγγραφέας είχε γίνει μια από τις φυσιογνωμίες αναφοράς του κινήματος των «αγανακτισμένων», που εμφανίσθηκε στην Ισπανία το Μάιο του 2011. Καθισμένος σε μια πτυσσόμενη καρέκλα, είχε συμμετάσχει στη Μαδρίτη σε μια από τις συνοικιακές συνελεύσεις που έγιναν σύμβολα του κινήματος.

Ήταν ο συγγραφέας του προλόγου της ισπανικής έκδοσης του βιβλίου «Αγανακτήστε» (2010) του Γάλλου πρώην αντιστασιακού και διπλωμάτη Στεφάν Εσέλ, ο οποίος πέθανε στα τέλη Φεβρουαρίου σε ηλικία 95 ετών.

Το 2011 τιμήθηκε με το ισπανικό εθνικό βραβείο γραμμάτων για τη συμβολή του στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved