Βραζιλιάνος ο νέος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Newsbomb

Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Ρουμπέρτου Αζεβέντου επελέγη επίσημα ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε ο πρόεδρος της τρόικας που είναι επιφορτισμένη με την επιλογή των υποψηφίων, ο πρεσβευτής του Πακιστάν Σαχίντ Μπασίρ.

Ο επίσημος διορισμός του θα γίνει την επόμενη εβδομάδα σε μια συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου των 159 κρατών-μελών του Οργανισμού. Η επιλογή του Αζεβέντου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Γάλλο Πασκάλ Λαμί, ανακοινώθηκε χθες από διπλωματικές πηγές.

«Είχε το προβάδισμα σε όλα τα στάδια της επιλογής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίρ. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας για την επιλογή του, ο 55χρονος Αζεβέντου, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στον ΠΟΕ από το 2008, ήταν αντίπαλος με ένα «βαρύ όνομα» του διεθνούς εμπορίου, τον Μεξικανό Ερμίνιο Μπλάνκο, 62 ετών, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Μεξικού για την ιστορική βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA), η οποία υπεγράφη το 1994.

Η διαδικασία για την εκλογή ενός νέου γενικού διευθυντή του ΠΟΕ είχε αρχίσει εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες. Η τετραετής θητεία του θα αρχίσει επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου. Θα διαδεχτεί τον 65χρονο Πασκάλ Λαμί, ο οποίος ολοκληρώνει την δεύτερη διαδοχική θητεία του.

Εννέα υποψηφιότητες υποβλήθηκαν για τη θέση αυτή, και η τρόικα μετά από διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη βαθμιαία απέκλειε τους υποψηφίους που συγκέντρωναν τις λιγότερες ψήφους προτίμησης.

Ο Αζεβέντου έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα στη Γενεύη, ενώ η εκλογή του για πολλούς επιβεβαιώνει την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των λεγόμενων BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) στο παγκόσμιο εμπόριο.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved