ΚΟΣΜΟΣ

Φρανσουά Oλάντ: Η Μόσχα έχει συμφέρον να «τελειώνει» με τον Άσαντ

Φρανσουά Oλάντ: Η Μόσχα έχει συμφέρον να «τελειώνει» με τον Άσαντ

Να πείσει τη Μόσχα ότι «είναι προς το συμφέρον της να τελειώνει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ» επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από το Παρίσι.

«Πρέπει να κάνουμε με τη Ρωσία αυτή την ειλικρινή συζήτηση για να την πείσουμε ότι το συμφέρον της, το συμφέρον της περιοχής και το συμφέρον της ειρήνης, είναι να τελειώνει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε παράλληλα ότι το Παρίσι υποστηρίζει και συμμετέχει σε όλες τις τρέχουσες διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για το συριακό, με βασικότερη την αμερικανορωσική πρωτοβουλία για διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο του καθεστώτος όσο και της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, και αφήνοντας αιχμές για ΗΠΑ και Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μονάχα από δύο χώρες, η αντιμετώπιση θα πρέπει να αφορά ολόκληρη την διεθνή κοινότητα», προσθέτοντας ότι η Γαλλία ουδέποτε επιχείρησε να απομονώσει άλλες δυνάμεις από την διαχείριση της συριακής κρίσης.

Μόσχα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα για την αναβίωση της λεγόμενης διαδικασίας της Γενεύης, η οποία έχει λάβει το όνομά της από τη συμφωνία η οποία υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου του 2012 στην Ελβετία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Μια τέτοια διάσκεψη, η οποία θα ονομαστεί «Γενεύη 2», θα μπορούσε να είναι ένα καλό πλαίσιο, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.