ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνοι ασθενειών στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Σύρων

Κίνδυνοι ασθενειών στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Σύρων

Οι υγειονομικοί κίνδυνοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους, που βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε Ιορδανία και Λίβανο, θα αυξηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, προειδοποιεί η οργάνωση Oxfam.


Εξαιτίας των θερμοκρασιών που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και της συνεχιζόμενης εισροής προσφύγων στις δύο αυτές χώρες «οι υγειονομικοί κίνδυνοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα επείγον πρόβλημα», τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που συνδέονται με τη δημόσια υγεία, όπως η διάρροια και οι δερματικές μολύνσεις έχει ήδη καταγραφεί στις κοινότητες υποδοχής προσφύγων και στις προσωρινές εγκαταστάσεις όπου ζουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες», επισημαίνει η οργάνωση.

Η Ιορδανία έχει δεχτεί περισσότερους από 500.000 Σύρους και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά πως ο αριθμός τους θα φτάσει ως τα τέλη της χρονιάς το 1,2 εκατομμύρια. Στο Λίβανο έχουν καταφύγει περίπου 400.000 Σύροι πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η παροχή πόσιμου νερού, η δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινής και η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα κοστίζουν. Ήρθε η ώρα οι μεγάλοι δωρητές να ξυπνήσουν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρικ Μπάουερ, περιφερειακός συντονιστής της Oxfam για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχουν σοβαροί φόβοι για την υγεία των Σύρων προσφύγων».