ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Aνάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας

Πούτιν: Aνάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε την περασμένη εβδομάδα τις προοπτικές ανάπτυξης του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Παρόλο που δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οποιεσδήποτε λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης, ωστόσο από ορισμένες μετέπειτα δηλώσεις μπορούμε να καταλάβουμε πώς βλέπει η ηγεσία της χώρας την κατάσταση στο σύνολό της.

«Συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία προηγμένης όψης ενός νέου πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου για το Πολεμικό Ναυτικό μας. Για τα αποτελέσματα της εκτέλεσης των εργασιών για τη δημιουργία της όψης του νέου προηγμένου αεροπλανοφόρου φθάνουν τακτικά εκθέσεις στο Υπουργείο Άμυνας και στην Κεντρική Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας», - είπε στους δημοσιογράφους μερικές ημέρες μετά από τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο ο Γενικός Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ.

«Χρειαζόμαστε ένα προηγμένο σκάφος, ικανό να εκπληρώνει τα καθήκοντα σε συντονισμό με τις ομάδες πλοίων επιφανείας, υποβρύχια και τροχιακή μονάδα διαστημοπλοίων. Θα πρέπει να έχει τεράστιες ικανότητες διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων σε οποιεσδήποτε πολύπλοκες συνθήκες, σε οποιοδήποτε θαλάσσιο και ωκεάνιο θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων»,- διευκρίνισε ο Γενικός Διοικητής.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η εμφάνιση του νέου αεροπλανοφόρου είναι αρκετά απομακρισμένη προοπτική. Ακόμα και αν αρχίσει η κατασκευή του το 2015- κάτι που είναι μάλλον απίθανο- ωστόσο δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα από το 2022 ή το 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να λύσει μια σειρά από άμεσα προβλήματα πρώτιστης σημασίας. Γίνεται λόγος για τη δημιουργία νέων έργων υποδομής. Τέτοιες εργασίες γίνονται ήδη στις περισσότερες μεγάλες ρωσικές ναυτικές βάσεις και προς διαφορετικές κατευθύνσεις - από την ανακαίνιση των ρυμουλκών και άλλων σκαφών υποστήριξης ως την κατασκευή νέων προκυμαίων, αποθηκών και εκπαιδευτικών κέντρων.

Μέσα στα πλησιέστερα 10 χρόνια, τα περισσότερα από τα διαθέσιμα πλοία και υποβρύχια θα αποσυρθούν από τη σύνθεση του Πολεμικού Ναυτικού λόγω της ηλικίας τους και συνεπώς η κατασκευή νέων έχει σήμερα ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Σήμερα οι ρυθμοί κατασκευής σταδιακά αυξάνονται και μπορούμε να υπολογίζουμε ότι, παίρνοντας υπόψη τις ολοκληρωτικές επισκευές και τον προβλεπόμενο εκσυγχρονισμό των σχετικά νέων πλοίων και υποβρυχίων σοβιετικής κατασκευής, το Ναυτικό θα είναι σε θέση να αποφύγει την καταστροφική μείωση της αριθμητικής του δύναμης, που θα του στερούσε τη δυνατότητα εκτέλεσης των μαχητικών καθηκόντων.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να πάρει συνολικά περίπου 30 μάχιμες μονάδες κατηγορίας κορβέτων (φρεγάτων, τουλάχιστον 15 μικρών πυροβόλων) πυραυλοφόρων πλοίων και πάνω από 20 υποβρύχια – από τα πυρηνοκίνητα πυραυλοφόρα ως τα ντιζελοκίνητα πολυλειτουργικά υποβρύχια. Μέσα στα πλησιέστερα 1-2 χρόνια θα πρέπει να αρχίσει η κατασκευή αντιτορπιλικού νέας γενιάς. Νέο πρόσθετο εξοπλισμό θα πάρει επίσης και η παράκτια αεροπορία, καθώς επίσης και οι δυνάμεις παράκτιας άμυνας του Ναυτικού. Αυτή η ανανέωση θα δημιουργήσει τα θεμέλια πάνω στα οποία θα είναι δυνατή η δημιουργία υπερσύγχρονου βιώσιμου και ισορροπημένου ωκεάνιου Στόλου, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπλανοφόρων.