ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμες συνομιλίες Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία

Κρίσιμες συνομιλίες Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία

Με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ συναντάται στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.


Οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν για την ειρηνευτική διάσκεψη, τη λεγόμενη «Γενεύη 2», της οποίας είναι οι εμπνευστές, μια σύνοδο που θα επιτρέψει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εμπόλεμων στη Συρία υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις σχετικά με τις συνομιλίες και διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης —που γενικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα μέσα Ιουνίου— θα ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετά τη συνάντησή τους οι Κέρι και Λαβρόφ αναμένεται να δειπνήσουν με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς του οποίου η χώρα, μαζί με τη Βρετανία ασκεί πιέσεις για να τερματιστεί το εμπάργκο όπλων της ΕΕ που τους εμποδίζει να προμηθεύσουν όπλα στους Σύρους αντάρτες.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Συρίας έχει δηλώσει ότι θα παραβρεθεί στην διάσκεψη, αλλά η συριακή αντιπολίτευση εξακολουθεί να αγωνίζεται για την επίτευξη ενότητας στις τάξεις της και δεν έχει ακόμη δεσμευτεί ότι θα παραστεί.