ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΟΗΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία

Σύνοδος ΟΗΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία

Τριμερής σύνοδος ΟΗΕ, Ρωσίας και ΗΠΑ πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη, η οποία θα εξετάσει μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.


Στην προπαρασκευαστική σύνοδο, η υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γουέντι Σέρμαν και η βοηθός της για τη Μέση Ανατολή Ελίζαμπεθ Τζόουνς θα συναντήσουν τους ομολόγους τους της Ρωσίας και τον μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρινίζονται η ημερομηνία, η ατζέντα των θεμάτων και οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη 2», στόχος της οποίας είναι η πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης. Η διεξαγωγή της διάσκεψης αυτής είχε προταθεί στις αρχές Μαΐου από τους επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης.

Μια ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση θα βασίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της 30ης Ιουνίου του 2012 στη Γενεύη, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η διάσκεψη Γενεύη 2 μπορεί να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Το συριακό καθεστώς συμφώνησε κατ' αρχήν να συμμετάσχει σε αυτήν, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί ως προϋπόθεση την παραίτηση του προέδρου Άσαντ, τη διακοπή των μαχών και την αποχώρηση από τη Συρία μαχητών του Ιράν και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στους ερευνητές του ΟΗΕ, μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας ότι έχει αποδείξεις για τη χρήση από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ του αερίου σαρίν στον εμφύλιο πόλεμο.