ΚΟΣΜΟΣ

Από την Κούβα στις ΗΠΑ χωρίς προστατευτικό κλουβί για τους καρχαρίες

Από την Κούβα στις ΗΠΑ χωρίς προστατευτικό κλουβί για τους καρχαρίες

Η Αυστραλή κολυμβήτρια Χλόε Μακάρντελ θα αψηφήσει τους καρχαρίες και θα επιχειρήσει να κολυμπήσει χωρίς προστατευτικό κλουβί τα 103 μίλια (166 χιλιόμετρα) μεταξύ της Κούβας και της Φλόριντα.


Το εγχείρημα θα ξεκινήσει την Τετάρτη και σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων που την υποστηρίζει, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

«Είναι ο πιο δύσκολος μαραθώνιος κολύμβησης σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η 28χρονη μαυρισμένη ξανθιά κολυμβήτρια στους δημοσιογράφους. «Είναι σαν να κερδίσεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο ποδόσφαιρο ή να καταρρίψεις ένα παγκόσμιο ρεκόρ και να πάρεις το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά είναι ενδεχομένως ακόμη πιο δύσκολο, γιατί κανείς δεν ήταν σε θέση να το κάνει», είπε η Μακάρντελ.

Η συγκεκριμένη διαδρομή έχει κατακτηθεί μόνο μία φορά, από τη Σούζι Μαρόνι, επίσης Αυστραλή, η οποία χρησιμοποίησε ένα προστατευτικό κλωβό σε ηλικία 22 ετών το 1997, κολυμπώντας στα πολύ επικίνδυνα ωκεάνια ρεύματα για «μόλις» 25 ώρες. Από το 2011, έχουν γίνει τέσσερις ανεπιτυχείς προσπάθειες, τρεις από την αμερικανίδα Ντιάνα Νάιντ και μια από συμπατριώτισσα της Μακάρντελ την Πένι Πάλφρι.

Η Μακάρντελ που προπονείται για τον στόχο αυτό 50 εβδομάδες το χρόνο έχει ένα προσωπικό ρεκόρ επίτευγμα το διπλό πέρασμα της Μάγχης.

Η Αυστραλή κολυμβήτρια θα ξεκινήσει από τη μαρίνα Χεμινγουέι δυτικά της Αβάνας την Τετάρτη το πρωί και θα κολυμπήσει σύμφωνα με τους λεγόμενους κανόνες της Μάγχης, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να αγγίξει τα σκάφη που θα την συνοδεύουν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας που εκτιμάται ότι θα κρατήσει 60 ώρες.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις της κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, εκτός από την κούραση, θα είναι το δηλητηριώδες ψάρι ζελέ που βρίσκεται σε αυτά τα νερά, τα κύματα και το ισχυρό και απρόβλεπτο ρεύμα του Κόλπου.

Ρoή Ειδήσεων