Ανακοινώνεται η δικαστική απόφαση για την υπόθεση «Εργκένεκον»

Newsbomb

Την απόφαση για τους σχεδόν 300 κατηγορούμενους της υπόθεσης «Εργκένεκον» θα ανακοινώσει σήμερα το τουρκικό δικαστήριο, μέσα σε κλίμα έντασης και απαγόρευσης των διαδηλώσεων.


Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στήσει οδοφράγματα γύρω από την αίθουσα του δικαστηρίου έξω από τις φυλακές του Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης κι έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας λόγω της απόφασης υποστηρικτών των κατηγορούμενων να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για την δίκη που διαρκεί πέντε χρόνια κι έχει φέρει στην επιφάνεια την πόλωση που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία «Εργκένεκον», επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Ενόψει της ετυμηγορίας, οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο, ενώ το Σάββατο η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα γραφεία οργανώσεων, ενός πολιτικού κόμματος κι ενός τηλεοπτικού σταθμού και έθεσε υπό κράτηση 20 άτομα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δικαστήριο στο Σιλιβρί καταδίκασε περισσότερους από 300 αξιωματικούς του στρατού σε ποινές φυλάκισης για το σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν πριν από μία δεκαετία στην υπόθεση «Βαριοπούλα».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved