ΚΟΣΜΟΣ

Το πανεπιστήμιο του Όσλο απέρριψε το αίτημα φοίτησης του Μπρέιβικ

Το πανεπιστήμιο του Όσλο απέρριψε το αίτημα φοίτησης του Μπρέιβικ

Το πανεπιστήμιο του Όσλο απέρριψε το αίτημα του ακροδεξιού τρομοκράτη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, ο οποίος εκτίει ποινή για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011.


Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Όλε Πέτερ Ότερσεν, δήλωσε πως ο Μπρέιβικ «δεν διαθέτει τα αναγκαία προσόντα για να ενταχθεί σε έναν κύκλο σπουδών πολιτικής επιστήμης». Σύμφωνα με τον Ότερσεν, του εστάλη ως είθισται μια τυποποιημένη επιστολή στην οποία του εξηγούνται οι λόγοι της απόρριψής του.

Ο Μπρέιβικ εκτίει τη ποινή 21 χρόνων κάθειρξης με δυνατότητα να παραταθεί επειδή στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους πυροδοτώντας αρχικά μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης του Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ εναντίον συγκέντρωσης της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Ο 34χρονος σήμερα Μπρέιβικ είχε διακόψει την φοίτησή του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά σύμφωνα με μια δικηγόρο του άρχισε να μελετά στη φυλακή για να βελτιώσει το επίπεδο της μόρφωσής του και να λάβει απολυτήριο.

Ο δράστης της μαζικής δολοφονίας «συγκεντρώνει μόρια για να μπορέσει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Έχει μελετήσει μαθηματικά αυτό το καλοκαίρι και βεβαίως θα μελετήσει και άλλη ύλη για να φθάσει στο απαιτούμενο επίπεδο», είπε η δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπρέιβικ έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να συνεχίσει τον ιδεολογικό αγώνα εναντίον μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.