ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ βλέπει ο Ουίλιαμ Χέιγκ

Συρία: Χρήση χημικών από τις δυνάμεις του Άσαντ βλέπει ο Ουίλιαμ Χέιγκ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως, σύμφωνα με το Λονδίνο, οι προχθεσινοί βομβαρδισμοί από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Δαμασκό αποτελούσαν «μία επίθεση με χημικά όπλα από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ».


«Εμείς θεωρούμε ότι επρόκειτο για μία μεγάλης κλίμακας επίθεση με χημικά από την κυβέρνηση του Άσαντ, αλλά θέλουμε πρώτα να μπορέσει το επαληθεύσει αυτό ο ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη συνέντευξη που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Sky News και BBC.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέπεμψε σήμερα από τις Βρυξέλλες έκκληση στην διεθνή κοινότητα «να δράσει υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης» και να «επιδείξει ένα ενιαίο πρόσωπο» απέναντι στη συριακή κρίση, έπειτα από την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει τώρα να δράσει υπό το κράτος της επείγουσας ανάγκης και ευθύνης», προκειμένου να προωθήσει «μία πολιτική λύση», ενώ θα πρέπει επίσης «να τηρήσει χωρίς χρονοτριβή μια ενιαία στάση και να εξασφαλίσει πως θα διεξαχθεί μία πλήρης και αξιόπιστη έρευνα» για την προχθεσινή επίθεση κατά ζώνης που ελέγχουν οι αντάρτες, δήλωσε η Άστον μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
«Θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να δεσμευθούμε στην διπλωματική διαδικασία της συνδιάσκεψης της "Γενεύης 2" που δρομολόγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο ομόλογός του υπουργός Λαβρόφ. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Το οφείλουμε αυτό στον λαό της Συρίας που υποφέρει», πρόσθεσε η Άστον.

Οι Κέρι και Λαβρόφ είχαν σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη και κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους ειδικούς του ΟΗΕ και τους αντάρτες, προκειμένου να «εγγυηθεί» την πρόσβαση των ειδημόνων στον τόπο της επίθεσης, κοντά στη Δαμασκό.

Μολαταύτα, η Ρωσία έκρινε σήμερα «απαράδεκτες» τις εκκλήσεις της Ευρώπης για να ασκηθούν πιέσεις στον ΟΗΕ υπέρ της χρήσης βίας κατά της κυβέρνησης του Άσαντ.

«Στο πλαίσιο του νέου κύματος αντισυριακής προπαγάνδας, θεωρούμε πως είναι απαράδεκτες οι εκκλήσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ασκηθούν πιέσεις στο ΣΑ του ΟΗΕ και να αποφασίσει στο εξής να προσφύγουμε στη χρήση βίας», ανακοίνωσε το Ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως η υποτιθέμενη επίθεση από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σε προάστιο της Δαμασκού αποτελούν «σαφώς μία προβοκάτσια» και πως οι αντάρτες «παρακωλύουν» την αντικειμενική διερεύνηση των συνθηκών της.

Διαβάστε επίσης:

O Mπαράκ Ομπάμα πιέζει τον ΟΗΕ να «αναλάβει δράση» για τη Συρία

Νεκρός δημοσιογράφος σε επίθεση στο Χαλέπι

Η Μόσχα καλεί τη Δαμασκό να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ