ΚΟΣΜΟΣ

G20: Αναμέτρηση Ομπάμα-Πούτιν για τη Συρία

G20: Αναμέτρηση Ομπάμα-Πούτιν για τη Συρία

Η σύνοδος κορυφής των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου παίρνει χαρακτήρα αναμέτρησης ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τις χώρες που συντάσσονται με τις ΗΠΑ υπέρ μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να απαντήσει σε περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.


Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι θα εφοδιάσει με αντιπυραυλική ασπίδα της Συρίας, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και ο «διεθνής συνασπισμός» που χτίζουν εξαπολύσουν επίθεση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σουηδία μία ημέρα πριν μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη όπου πραγματοποιείται η σύνοδος, παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ο Ομπάμα πηγαίνει να αντιμετωπίσει τον Ρώσο ομόλογό του έχοντας τον αέρα της υπερψήφισης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας του σχεδίου του για χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην επιτροπή, 10 υπέρ 7 κατά, δείχνει ότι οι Αμερικανοί πηγαίνουν με σοβαρές αμφιβολίες να εμπλακούν σε μία νέα στρατιωτική επιχείρηση, τη στιγμή που αρκετά μέλη του Κογκρέσου δηλώνουν την αντίθεσή τους.

Ο Πούτιν, στο μεταξύ, επανέφερε στη συζήτηση τους ρωσικούς πυραύλους S-300 κάνοντας μία δήλωση με πολλές ερμηνείες. «Αν δούμε ότι γίνονται βήματα που παραβιάζουν τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες, θα σκεφτούμε πώς θα δράσουμε στο μέλλον, σε σχέση με την προμήθεια τέτοιων ευαίσθητων όπλων σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου». Από τη μια δεν απέκλεισε η Ρωσία να ξαναρχίσει την τροφοδοσία της Δαμασκού με ρωσικούς πυραύλους, τους οποίους χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματικό» όπλο. Από την άλλη, η δήλωση Πούτιν ερμηνεύεται ως έμμεση απειλή να θέσει ξανά σε ισχύ παλαιότερη συμφωνία με την Τεχεράνη, την οποία η Μόσχα είχε παγώσει πριν από μερικά χρόνια κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Κέρι: Οι ΗΠΑ χτίζουν το διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας

Παγκόσμια οικονομία και Συρία στο επίκεντρο των G20 στη Ρωσία

ΗΠΑ: Πρώτο «ναι» για επέμβαση στη Συρία

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για μονομερές πλήγμα στη Συρία