Οι υποψηφιότητες για το Νομπέλ Ειρήνης

Newsbomb

Επτασφράγιστο μυστικό παραμένουν οι υποψήφιοι για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης.


Οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 259, μεταξύ των οποίων 50 οργανισμοί.
Τα ονόματα όσων διεκδικούν το Νομπέλ, καθώς και όσοι τους πρότειναν δεν επιτρέπεται να βγουν στη δημοσιότητα σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάντως, ανάμεσα στα φαβορί, είναι η 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφσάι, από το Πακιστάν.
Οι Ταλιμπάν είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι τη νεαρή ακτιβίστρια, που αγωνίζεται για το δικαίωμα των Πακιστανών γυναικών στην εκπαίδευση.
Από τους πιο «δυνατούς αντιπάλους» της Μαλάλα, είναι ο Ντένις Μουκγουέγκι, γιατρός στη Δημοκρατία του Κονγκό. Με την ομάδα του, έχει περιθάλψει περισσότερες από 30.000 γυναίκες που έχουν βασανιστεί και βιαστεί.
Ακόμη μία γυναίκα, εικάζεται ότι διεκδικεί το Νομπέλ Ειρήνης. Πρόκειται για την Κλαούντια Πας Υ Πας, την πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέα της Γουατεμάλας.
Χάρη στην Πας Υ Πας, όσοι είναι υπεύθυνοι για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθησαν από το δικτατορικό καθεστώς κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Γουατεμάλας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για πρώτη φορά.
Ωστόσο, δε λείπουν και οι αμφιλεγόμενες υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν,ο Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά ο στρατιώτης Μπράντλει Μάνινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε για διαρροή απόρρητων εγγράφων.
Αίσθηση προκάλεσε όταν μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας αποκάλυψε ότι είναι ομοφιλόφυλος και ζήτησε στο εξής να τον αποκαλούν Τσέλσι.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved