Ύποπτος για γενοκτονία στο Θιβέτ ο πρώην πρόεδρος της Κίνας

Newsbomb

Έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο αποφάσισε να ξεκινήσει η ισπανική δικαιοσύνη, στα πλαίσια μίας αγωγής που έχει καταθέσει από το 2006 μία οργάνωση υπέρ του Θιβέτ για πράξεις "γενοκτονίας" τις δεκαετίες 1980-1990 στην επαρχία.

Η αγωγή στρέφεται ήδη εναντίον άλλων επτά Κινέζων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν και του πρώην πρωθυπουργού Λι Πενγκ, για "γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανιστήρια και τρομοκρατία κατά του θιβετιανού λαού" στις δεκαετίες 1980-1990.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, που είναι αρμόδιο για την αναψηλάφηση υποθέσεων για εγκλήματα του παρελθόντος, έκρινε αποδεκτή την προσφυγή της Επιτροπής Στήριξης του Θιβέτ (CAT) να επεκταθεί η αγωγή και κατά του Χου Ζιντάο- ο οποίος εγκατέλειψε την εξουσία το 2012- με το σκεπτικό ότι ο πρώην πρόεδρος, δεν καλύπτεται πλέον από την ασυλία που περιβάλλει το αξίωμα.

Όπως υποστήριξε η δικαιοσύνη, ο Χου "είχε την αρμοδιότητα και την ικανή εξουσία για να φέρει σε πέρας μία σειρά πράξεων και επιχειρήσεων εναντίον του θιβετιανού λαού".

Επιπλέον, η θέση του επιβαρύνεται "διότι ήταν γραμματέας του ΚΚ Κίνας στην περιοχή του Θιβέτ κατά τις διάφορες επιχειρήσεις καταστολής στην συγκεκριμένη επαρχία κατά την περίοδο 1988-1992".

Προς επίρρωση της απόφασής του το Ανώτατο Δικαστήριο υπενθυμίζει την ύπαρξη αποφάσεων του ΟΗΕ, με τις οποίες αναγνωρίζεται πως "οι κινεζικές αρχές είχαν αποφασίσει να εκτελέσουν μία σειρά από πράξεις, που απέβλεπαν στην εξάλειψη της ιδιαιτερότητας και την ύπαρξης του θιβετιανού κράτους και να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο, διαμέσου εξαναγκασμένων εκτοπίσεων πληθυσμού, επιχειρήσεων μαζικής στείρωσης, και βασανισμών των αντιφρονούντων.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved