ΚΟΣΜΟΣ

Λύπη για το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ εκφράζει η Γαλλία

Λύπη για το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ εκφράζει η Γαλλία

Τη λύπη της για το «αδιέξοδο στις συνομιλίες» Ελλάδας - ΠΓΔΜ εξέφρασε η Γαλλία, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δυο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στον ΟΗΕ εκφράζει τη λύπη της «για το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, το οποίο είναι επιζήμιο για τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πιστεύουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να βρεθεί γρήγορα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του διαλόγου και του συμβιβασμού».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι η προσπάθεια για επίλυση του θέματος της «ονομασίας» θα συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί το «επόμενο βήμα» και ούτε πότε και πού θα πραγματοποιηθούν ξανά νέες συναντήσεις.

Επίσης ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το έγγραφο που είχε δώσει στις δυο πλευρές τον περασμένο Απρίλιο.Πρόσθεσε ότι έγινε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση, αλλά όπως σημείωσε οι δύο πλευρές δεν έφτασαν σε πολλές συμφωνίες.

«Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μερικές καλές ιδέες στο τραπέζι. Έχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά», συνέχισε ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ.

Τέλος, υποστήριξε ότι «οι συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν πόρτες για άλλα φόρα ή οργανισμούς».

«Προφανώς, υπάρχει ενδιαφέρον στην ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί στόχο όλης της περιοχής η ένταξη στην ΕΕ και στην Ατλαντική Συμμαχία. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, θα επιλύσουμε το ζήτημα της ονομασίας. Το τι κάνει το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή για το οποίο διαπραγματευόμαστε», κατέληξε.