Σομαλία:Νεκρό στέλεχος της Αλ Σαμπάαμπ

Newsbomb

Υψηλόβαθμο στέλεχος των ισλαμιστών ανταρτών σεμπάμπ, ο Ιμπραχίμ Άλι Άντμπι, ένας από τους κύριους οργανωτές των επιθέσεων αυτοκτονίας της οργάνωσης, σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Σομαλία, ανακοίνωσε σήμερα ο σομαλός υπουργός Εσωτερικών.


"Ο άνδρας αυτός έπαιξε σημαντικό ρόλο στο θάνατο αθώων πολιτών και ο θάνατός του θα επαναφέρει την ειρήνη", δήλωσε ο υπουργός Αμπντικαρίν Χουσέιν Γκουλέντ στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό του Μογκαντίσου δηλώνοντας ότι οι σομαλικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τα ίχνη του εδώ και καιρό.
Ο αξιωματούχος δεν έδωσε διευκρινίσεις για την επίθεση. Ωστόσο αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε χθες βράδυ στην Ουάσινγκτον, ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες στο νότιο Μογκαντίσου από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ένα όχημα με το οποίο ταξίδευε κυρίως ο Άντμπι, ο οποίος ήταν γνωστός και ως Άντα-Άντα, καταστράφηκε τη Δευτέρα από πύραυλο που ερρίφθη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στη Τζιλίμπ, στην περιφέρεια της Μέσης Τζούμπα, 350 χλμ. νότια του Μογκαντίσου, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση για την επιδρομή αυτή ούτε επιβεβαίωση του θανάτου του Άντα-Άντα από στέλεχος των σεμπάμπ.
Ο Άντα-Άντα θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές βομβιστικών μηχανισμών της οργάνωσης, ειδικευμένος στην κατασκευή γιλέκων με εκρηκτικά που φορούν οι καμικάζι και στην παγίδευση αυτοκινήτων.
Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια επιθέσεις κατά των ισλαμιστών στη Σομαλία.
Ο Λευκός Οίκος είχε παραδεχτεί το 2011 ότι υπάρχει μια βάση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία, αλλά είχε διαψεύσει ότι αυτά ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους. Η ειδικευμένη ιστοσελίδα Globalsecurity.org ανέφερε από την πλευρά της ότι η CIA εξαπολύει επιθέσεις με αυτά τα αεροσκάφη από το Τζιμπουτί, χώρα που συνορεύει με τη Σομαλία και βρίσκεται απέναντι στην Υεμένη, από την άλλη πλευρά του Κόλπου του Άντεν, για να εξουδετερώνει στελέχη της Αλ Κάιντα στην περιοχή.
Οι σεμπάμπ, αν και στρατιωτικά αποδυναμωμένοι και αναγκασμένοι να εγκαταλείπουν ένα-ένα από τον Αύγουστο του 2011 τα προπύργιά τους στη νότια και την κεντρική Σομαλία, συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιες αγροτικές περιοχές και παραμένουν πολύ μεγάλη απειλή στη Σομαλία.

Διαβάστε επίσης:

Σομαλία:Επίθεση ΗΠΑ εναντίον ανταρτών της Αλ Σαμπάαμπ

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved