ΚΟΣΜΟΣ

Μοζαμβίκη: Έριξε το αεροπλάνο από πρόθεση

Μοζαμβίκη: Έριξε το αεροπλάνο από πρόθεση

Ο πιλότος του αεροπλάνου της εθνικής εταιρείας αερομεταφορών LAM της Μοζαμβίκης, που κατέπεσε στα τέλη Νοεμβρίου στη Ναμίμπια, έριξε «εκ προθέσεως» το αεροσκάφος στο έδαφος, προκαλώντας το θάνατο 33 ανθρώπων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έδειξαν ότι ο κυβερνήτης Ερμίνιο ντος Σαντος Ερνάντες είχε «σαφή πρόθεση» να πέσει το αεροπλάνο, ένα Embraer 190, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ινστιτούτου πολιτικής αεροπορίας της Μοζαμβίκης Ζοάο Αμπρέου.

«Οι λόγοι για αυτή την ενέργεια είναι άγνωστοι και η έρευνα συνεχίζεται», είπε και εξήγησε ότι ο κυβερνήτης είχε κλειδώσει το πιλοτήριο λίγο πριν το αεροπλάνο καταπέσει, ενώ αγνόησε τις προειδοποιήσεις και δεν επέτρεψε στον συγκυβερνήτη του να επιστρέψει στο κοκ-πιτ.

Η πτήση TM 470 της εταιρείας LAM πετούσε από το Μαπούτο της Μοζαμβίκης με κατεύθυνση τη Λουάντα, πρωτεύουσα της Αγκόλας, με 27 επιβαίνοντες -10 πολίτες Μοζαμβίκης, εννέα της Αγκόλας, πέντε Πορτογάλους, έναν Γάλλο, έναν Βραζιλιάνο και έναν Κινέζο.