ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην υπουργός σε ρόλο «λομπίστα»;

Πρώην υπουργός σε ρόλο «λομπίστα»;

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία η διαγραφόμενη μεταπήδηση του χριστιανοδημοκράτη πρώην υπουργού Καγκελαρίας Ρόναλντ Ποφάλα στο Δ.Σ. της DB, σε ένα πεδίο δραστηριοτήτων που ενδεχομένως δημιουργήθηκε ειδικά για αυτόν.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ο πρώην υπουργός Καγκελαρίας της Άγκελα Μέρκελ Ρίλαντ Ποφάλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την πολιτική προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για την ιδιωτική του ζωή. Όπως, όμως, έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο πρώην έμπιστος της καγκελαρίου εγκαταλείπει εν μέρει την πολιτική για να αφοσιωθεί στην οικονομία και δη στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn, DB).

Ο Ποφάλα μεταπηδά στο Δ.Σ. στην DB, πιθανότατα από την ερχόμενη άνοιξη, σε ένα πόστο που ενδεχομένως δημιουργείται ειδικά για αυτόν. Αρμοδιότητά του θα είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της επιχείρησης, με έμφαση στην «καλλιέργεια επαφών με την πολιτική».

Έτσι μετά από πολλά χρόνια στο πλευρό της Μέρκελ, ο αρχιστράτηγος των εκλογικών επιτυχιών της CDU/CSU αναλαμβάνει χρέη «λομπίστα» των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Η αντιπολίτευση στο γερμανικό κοινοβούλιο αντέδρασε οργισμένα στην είδηση. Ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την αλλαγή πεδίου δράσης του Ποφάλα.