ΚΟΣΜΟΣ

Βομβιστική επίθεση κοντά σε σχολείο στη Συρία

Βομβιστική επίθεση κοντά σε σχολείο στη Συρία

Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκε σήμερα σε χωριό της επαρχίας Χάμα της κεντρικής Συρίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 4 γυναίκες και παιδιά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και τα 18 θύματα είναι σουνίτες, αλαουίτες και ισμαηλίτες», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

Οι αλαουίτες, μια θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και οι ισμαηλίτες ανήκουν στον σιιτισμό. Η πλειονότητα των πολιτών της Συρίας είναι σουνίτες.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε σχολείο στο χωριό αλ Κάφατ, το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι, αλλά ανάμεσά τους φέρονται να είναι μέλη της επιτροπής άμυνας, μιας τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Η κρατική συριακή τηλεόραση έκανε λόγο νωρίτερα για 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες «σε μια τρομοκρατική επίθεση» στο χωριό αυτό.

Από το χωριό αλ Κάφατ περνάει μια οδός η οποία συνδέει τη Χάμα με τη Σαλμίγε, στα νοτιοανατολικά της πόλης Χάμα.

Την ευθύνη για την πλειονότητα των επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα αναλαμβάνουν οι υποστηρικτές του ιερού πολέμου των οργανώσεων Μέτωπο αλ Νόσρα και Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).