ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΟΗΕ για τη «Γενεύη 2»

Ιράν: Αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΟΗΕ για τη «Γενεύη 2»

Την πρόσκληση που του απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για συμμετοχή τουλάχιστον στην αρχική φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στην Ελβετία αποδέχθηκε το Ιράν. Την είδηση μετέδωσε το φοιτητικό ιρανικό πρακτορείο ISNA, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.


«Απορρίπταμε πάντα οποιαδήποτε προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας στη Γενεύη 2 για τη Συρία. Με βάση την πρόσκληση την οποία έχουμε λάβει, το Ιράν θα λάβει μέρος στην Γενεύη 2 χωρίς κανένα προαπαιτούμενο», δήλωσε η Μαρζιέχ Αφκάμ εκ μέρους της ιρανικής διπλωματίας.

Ο κ. Μπαν είχε δηλώσει ότι, σε συζητήσεις του με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ τις προηγούμενες ημέρες, ο τελευταίος είχε συμφωνήσει ότι στόχος της διάσκεψης είναι η συγκρότηση, με τη συναίνεση και των δύο πλευρών, μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος στη Συρία με πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Σε αυτή τη βάση, το Ιράν θεωρεί ότι θα παίξει έναν θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στις συνομιλίες του Μοντρέ, είχε καταλήξει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.