ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισαν οι εργασίες της «Γενεύης 2»

Άρχισαν οι εργασίες της «Γενεύης 2»

Την έναρξη των εργασιών της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας κήρυξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.


Κάλεσε της δύο πλευρές να συμμετάσχουν στις συνομιλίες με σοβαρότητα και υποστήριξε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά όχι ανυπέρβλητες.
«'Υστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 εκπροσώπων χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και της αντιπολίτευσης.

Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης έφθασε με καθυστέρηση στο χώρο της διάσκεψης και δεν ήταν παρούσα όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, σημειώνοντας: «Ο Λαβρόφ και ο Κέρι εργάστηκαν μαζί μου, καθώς και με πολλούς άλλους εταίρους για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα».

Η διάσκεψη, στην οποία θα συναντηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της εξόριστης αντιπολίτευσης, ξεκίνησε παρουσία εκπροσώπων περίπου 40 χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα.

Πάντως, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, η χώρα του οποίου αποκλείστηκε τελικά από τη διάσκεψη, δήλωσε βέβαιος ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτύχουν.

Όπως είπε, εξαιτίας της έλλειψης «παικτών με επιρροή» αμφιβάλλει για την επιτυχία της διάσκεψης στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και για την ικανότητά της να επιλύσει τη συριακή κρίση.

«Η "Γενεύη 2" έχει ήδη αποτύχει, πριν καν αρχίσει», πρόσθεσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA.