ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Προσπάθεια για γεφύρωση του χάσματος κυβέρνησης–αντιπολίτευσης

Συρία: Προσπάθεια για γεφύρωση του χάσματος κυβέρνησης–αντιπολίτευσης

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι θα έχει ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευτικού συνασπισμού για να διασφαλίσει τη βούλησή τους να έχουν απευθείας συνομιλίες


Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έρχονται μία ημέρα μετά την έναρξη, στο Μοντρέ της Ελβετίας, της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», η οποία αποκάλυψε το μεγάλο χάσμα το οποίο χωρίζει τα δύο στρατόπεδα του συριακού εμφυλίου πολέμου, αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας.

Η πρωτοβουλία του κ. Μπραχίμι έρχεται επίσης μία ημέρα πριν τη μεταφορά των συνομιλιών στη Γενεύη, όπου οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν απευθείας επαφές.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν οι δύο αντιπροσωπείες θα διαπραγματευτούν άμεσα, στο ίδιο τραπέζι, όπως προβλέπει το σχέδιο του ΟΗΕ.
Διεθνείς αναλυτές θεωρούν θετικό το γεγονός ότι, παρά τους βαρείς χαρακτηρισμούς οι οποίοι ανταλλάχθηκαν την Τετάρτη, καμία από τις δύο αντιπροσωπείες δεν αποχώρησε από τη διάσκεψη.

Και οι δύο πλευρές σημειώνουν επίσης ότι θα προσέλθουν στις συνομιλίες της Παρασκευής στη Γενεύη.

«Εκείνο το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε για το πώς θα θέσουμε ένα τέλος σε αυτό τον αιματηρό εμφύλιο και γι' αυτό το ζήτημα νομίζω ότι έχουμε ένα είδος οδικού χάρτη, το ανακοινωθέν της 30ής Ιουνίου 2012. Μένει να δούμε πώς αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή», σημείωσε ο κ. Μπραχίμι.

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για το πόσο δύσκολη είναι η αποστολή του και πως η προσπάθεια θα είναι σκληρή.

Μπαν: Έφτασε η ώρα για διαπραγμάτευση
Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τόνισε σε υψηλούς τόνους: «Αρκετά. Έφτασε η ώρα για διαπραγματεύσεις».
Σημείωσε επίσης ότι «η πραγματική δουλειά αρχίζει την Παρασκευή», χαρακτηρίζοντας δύσκολο το δρόμο που πρέπει να διανυθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι «μπορεί και πρέπει να γίνει».
«Δεν περιμέναμε θετικές εκπλήξεις. Κανείς δεν υποτίμησε τις δυσκολίες», κατέληξε ο κ. Μπαν.

«Αγκάθι» το μέλλον του Άσαντ
Βασικό σημείο το οποίο διχάζει απόλυτα τις αντιπροσωπείες Δαμασκού και αντιπολίτευσης είναι το πολιτικό μέλλον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.