ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Δήμαρχος Άγκυρας κατηγορεί τον Αμερικανό Πρέσβη;

Γιατί ο Δήμαρχος Άγκυρας κατηγορεί τον Αμερικανό Πρέσβη;

Τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Φράνσις Ρικιαρντόνε κατηγορεί ο İbrahim Melih Gökçek, δήμαρχος της Άγκυρας ότι εμπλέκεται στις εντάσεις στη χώρα.

Όπως είπε ο ίδιος, είχε τηλεφωνήσει στον Ρικιαρντόνε να απαντήσει σε ισχυρισμούς ότι το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που κυβερνά την Τουρκία και έχει κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2003, ότι επρόκειτο να πέσει.

Ο Γκιοκτσέκ είπε ότι ο Αμερικανικός Νέο-συντηρητισμός βρισκόταν πίσω από πολλές εξεγέρσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Γεωργία, την Αίγυπτο, τη Σερβία, το Αφγανιστάν και σήμερα στην Ουκρανία. Συνέχισε, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί είχαν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο στην Τουρκία με τις ταραχές στο πάρκο Gezi, αλλά δεν κατάφεραν να τις παρατείνουν.

Ο Δήμαρχος της Άγκυρας τόνισε ότι ο Ρικιαρντόνε είχε σχολιάσει το Νοέμβριο –Δεκέμβριο για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και είχε δηλώσει σε μια ομάδα αντιπροσώπων ότι θα δουν την «πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Είχε τότε ισχυριστεί ο Ρικιαρντόνε απαντώντας ότι τα σχόλια αυτά ήταν κατασκευασμένα και αρνήθηκε ότι τα είχε πει.

Ο Γκιοκτσέκ συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει μια σαφής ένδειξη μιας διεθνούς συνωμοσίας για τον ανασχεδιασμό του πολιτικού φάσματος στην Τουρκία και ότι οι Νεοσυντηρητικοί είναι αποφασισμένοι να απαλλάξουν πρώτα τη χώρα από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.