ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν έγιναν διαπραγματεύσεις με Σύρους ομολόγους τους

ΗΠΑ: Δεν έγιναν διαπραγματεύσεις με Σύρους ομολόγους τους

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διέψευσε σήμερα τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας ότι Αμερικανοί διπλωμάτες επιδίωξαν να διαπραγματευθούν απευθείας με τους Σύρους ομολόγους τους στην ειρηνευτική σύνοδο ‘Γενεύη 2’ την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία.


Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιδίωξαν να έλθουν σε επαφή με Σύρους αξιωματούχους «σε τεχνικό επίπεδο» διαμέσου των Ηνωμένων Εθνών και του Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι.

«Επ' ουδενί οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να διαπραγματευθούν απευθείας με το συριακό καθεστώς», ανέφερε η Ψάκι και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει παρόμοιες προτάσεις καθ' όλη την διάρκεια της σύρραξης.

Η Ψάκι απάντησε σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σχετικά την δήλωση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, κατά τον οποίο οι Αμερικανοί ζήτησαν να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις στο Μοντρέ, την ελβετική πόλη όπου άρχισαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις την 22η Ιανουαρίου, πριν συνεχιστούν στη Γενεύη.

«Αρνηθήκαμε, πριν ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε στη σύνοδο», είπε ο Μουάλεμ σε δημοσιογράφους που συνταξίδευαν μαζί του στην πτήση της επιστροφής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Δαμασκό.

Στις δηλώσεις αυτές, που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA, ο Μουάλεμ δεν διευκρίνισε τι είπε ο Κέρι για το οποίο θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη. Η Ψάκι πάντως είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά τέτοια χειρονομία από την Ουάσινγκτον.

«Δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη ο υπουργός (Εξωτερικών) Κέρι διότι είπε την αλήθεια για τη βαρβαρότητα που ασκεί το καθεστώς Άσαντ σε βάρος του λαού της Συρίας», είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η σύνοδος Γενεύη 2 διακόπηκε την Παρασκευή χωρίς να υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια τερματισμού του εμφυλίου πολέμου. Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν θα επιστρέψει για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος θεωρητικά ξεκινά την 10η Φεβρουαρίου.